Мина Котуански

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мина Котуански
Menas.jpg
Свети Мина и Исус Христос
великомъченик
Роден 285 г.
Починал 309 г. (24 г.)
Котуан, Римска империя
Почитан в православната и католическа църква
Празник 11 ноември (в православната църква, по юлианския календар)
11 ноември (в католическата църква)
Мина Котуански в Общомедия

Свети вмч. Мина е християнски светец, известен чудотворец. Счита се за покровител на семейството.

Житие[редактиране | редактиране на кода]

Свети великомъченик Мина е бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан през III – IV век. По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и гнусни жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалиникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството. Свети Мина бил заловен и жестоко измъчван – бит с волски жили, тялото му стъргано с железни куки, обесен с главата надолу. Накрая воините отсичат главата му, запалват огън и хвърлят в него многострадалното му тяло. Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Чудесата, сторени от свети Мина[редактиране | редактиране на кода]

  • Архиерейският наместник Отец Тошко от Ботевград с радост споделя една случка, която доказва силата на светеца. „Преди време моята майка ослепя с едното око. Започна да не вижда и с другото. Една сутрин тя ни сподели, че на сън ѝ се явил свети Мина и казал в коя болница трябва да отиде и при кой лекар, за да се излекува. Оказа се, че и нейна приятелка беше сънувала подобен сън. Последва операция на окото и майка ми оздравя. Така че Бог и свети Мина помагат на всички, които повярват истински в тях, а не се отдават на пазарлъци, както е направило циганчето в приказката. То помолило Господ да му помогне да се нахрани и обещало, че ще му запали една голяма свещ. Господ помогнал на детето. Но след като се нахранило, то казало: „Господи, защо ли ти е такава голяма свещ?!“
  • Една жена на име София отивала да се поклони на светеца, но по пътя я срещнал войник, който завързал коня за крака си и хванал жената. София дълго се съпротивлявала и когато силите ѝ привършвали, помолила светеца да я спаси. В този миг конят се подплашил и побягнал, повличайки след себе си войника. Огромна била изненадата на самозабравилия се войник, когато конят спрял точно пред храма на великомъченик Мина.
  • Свети Мина закриля самотните жени и женската чест (необвързани и вдовици).
  • Свети Мина помага при откриване на изгубени вещи.
  • Свети Мина помага за правилното решаване на проблеми от различно естество и намиране на душевен покой.
  • Лекува различни заболявания – да проходят немощни, да проговорят или оправят говора си заекващи.
  • На младоженците предрича щастлив брак (затова в Обрадовски манастир се намира иконата на неговия помощник свети Фанурий).

Честване[редактиране | редактиране на кода]

Празникът на свети великомъченик Мина, определен от Българската православна църква е на 11 ноември.

Обители и храмове на свети Мина в България[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Жития на Светиите, Синодално издателство, С. 1991 г., с. 560
  • Дочев Симеон, „Честит имен ден“ ИК „Християни“, С. 2002 г., с. 129

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]