Министерство на културата на България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Министерство на културата)
Направо към: навигация, търсене
Министерство на културата
Coat of arms of Bulgaria.svg
Информация
Основаване 6 февруари 1954 г.
Предходни органи М-во на пропагандата
М-во на информацията и изкуствата
Юрисдикция Правителство на България
Седалище Flag of Bulgaria.svg София, България
Бюджет ? лева (2015 г.)[1]
Ръководител Вежди Рашидов,
министър на културата
Уебсайт www.mc.government.bg

Министерството на културата (МК) е българска държавна институция с ранг на министерство, която се оглавява от политическо лице, член на правителството на Народна Република България (1954 – 1957) и Република България (от 1990). Ведомството ръководи и координира културните обекти на територията на страната и провежда нейната културна политика.

Под негова юрисдикция са паметниците на културата, музеите, историческите забележителности, театрите, операта, балетът, някои средни училища с национално значение, като Национално училище за музикално и танцово изкуство /НУМТИ/ „Добрин Петков“, Национално училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна, Националните училища за фолклорни изкуства в Котел, Широка лъка и други. Министерството осъществява международното сътрудничество в областта на културата, издава лицензи за защита на авторското и сродните му права, контролира българските културни институти в чужбина, ръководи и Националния дарителски фонд „13 века България“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Министерството на културата води началото си от основаното през 1944 година Министерство на информацията и изкуствата (МИИ). То е създадена като предшественик на Министерство на пропагандата и има за цел да координира работата на цензурата и да ръководи информацията и изкуствата във военновременните условия. Министерството е пряко подчинена на Министерския съвет, като за нейното политическо ръководство в различни периоди отговаря министър.[2]

За първи път се създава на 6 февруари 1954 г., след разделяне на Комитета за наука, изкуство и култура на Министерство на културата (МК) и Министерство на народната просвета, което съществува до 1 февруари 1957 г., когато в едно министерство отново са обединени просветата и културата (с Указ № 59). През 1963 г. е създаден Комитет за култура и изкуство с ранг на министерство, който през 1966 г. е преименуван в Комитет за изкуство и култура (КИК), а през 1977 – в Комитет за култура (КК). На 16 февруари 1990 г. е създадено Министерство на културата (МК), което в периода януари – юни 1993 г. отново е обединено в Министерство на образованието, науката и културата (на основание чл. 84, т. 7 от Конституцията на Република България). С Постановление на МС от 19 юли 1993 г. Министерството на културата е обособено като самостоятелна институция.

През годините на прехода структурата на министерството се променя многократно. То се ръководи от министър с помощта на двама заместник-министри и главен секретар; помощен консултативен орган на Министъра е Колегиумът на министерството. От 23 февруари 2005 г. МК поема ресора на туризма от Министерството на икономиката и се преструктурира в Министерство на културата и туризма (МКТ).

С решение на Народното събрание от 16 август 2005 г. министерството отново става Министерство на културата (МК).[3]

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Входът на сградата към Министерството на културата, 2012 г.

Към 01.10. 2015 г. министерството има следната структура:

 • Министър на културата
 • Политически кабинет – включва заместник-министрите, началника на кабинета, парламентарния секретар и директора на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“, съветници на министъра.
 • Парламентарен секретар
 • Главен секретар
 • Инспекторат
 • Звено за вътрешен одит
 • Служител по сигурността на информацията
 • Финансов контрольор
 • Обща администрация, организирана в 4 дирекции:

1. дирекция „Административно обслужване и човешки ресурси“; 2. дирекция „Връзки с обществеността и протокол“; 3. дирекция „Бюджет и финансово-счетоводни дейности“; 4. дирекция "Управление на собствеността.

 • Специализирана администрация организирана в една главна дирекция и 6 дирекции:

1. Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“; 2. дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“; 3. дирекция „Правно обслужване и обществени поръчки“; 4. дирекция „Европейски програми и проекти“; 5. дирекция „Международни и регионални дейности“; 6. дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“; 7. дирекция "Авторско право и сродните му права

Ръководство[редактиране | редактиране на кода]

Към 12 септември 2015 г. министерството има следното ръководство:

Виж също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

 • Методиев, Веселин, Стоянов (съставители). Българските държавни институции 1879 – 1986: Енциклопедичен справочник. София, 1987 г. с. 106 – 107.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. МО. Закон за държавния бюджет на Република България за 2015 г. Източник „Данъци“ – Tita.bg
 2. Българските държавни институции 1879 – 1986. София, ДИ „Д-р Петър Берон“, 1987. с. 79 – 80.
 3. МК. Институционалните промени в системата на управление на културата на сайта на Министерски съвет.