Минотавър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Минотавър.

Минотавър
Tondo Minotaur London E4 MAN.jpg
Характеристики
Описание митично създание в древногръцката митология
Родители Критски бик
Пасифея
Минотавър в Общомедия

Минотавър (на гръцки: μινοταυρος) е чудовище – получовек-полубик в древногръцката митология. Наричан е още Астерий или Астерион („звезден“) и е живял на остров Крит. Обитавал е подземен лабиринт, построен от Дедал. Принасяли са му в жертва на всеки девет години седем младежи и девойки, изпратени от атиняните като изкупление за убийството на сина на цар Минос в Атика. Минотавър означава „бикът на Минос“.

Легендата за Минотавъра[редактиране | редактиране на кода]

Преди Минос да стане цар, той помолил Посейдон да му даде знак, че той, а не брат му ще заеме престола. Посейдон му изпратил бял бик, когото Минос да принесе в жертва на бога. Когато обаче Минос видял великолепния бял бик, излязъл от водата, решил вместо него да принесе в жертва друг бик, надявайки се, че Посейдон няма да види разликата, а изпратения от бога да запази за себе си. Когато разбрал за измамата, Посейдон побеснял и направил така, че Пасифея, съпругата на Минос, да полудее и да се влюби в бик. Пасифея отишла при Дедал за помощ, да ѝ даде съвет как да задоволи страстта си. Той построил куха дървена крава, покрита с волска кожа, в която Пасифея трябвало да се скрие и да позволи на бика да я обладае. Резултатът от този съюз бил Минотавъра. Според някои митове, Минотавъра бил Критския бик, който Херкулес трябвало да победи и занесе в Микена (седмия подвиг на Херкулес). Минотавърът бил свирепо същество и след съвет от Делфийския оракул, Дедал построил гигантски лабиринт, в който да бъде затворен бика. Лабиринтът се намирал под двореца на Минос в Кносос.

Синът на Минос, Андрогей, бил убит от атиняните, които му завидели за победите на Панатинските игри. За да отмъсти за сина си, Минос повел война и спечелил. Волята му била седем атински младежи и девойки да бъдат изпращани на всеки девет години в двореца му и там да бъдат давани като жертва на Минотавъра. На третото изпращане, Тезей доброволно пожелал да бъде изпратен при чудовището. Ариадна, дъщерята на Минос, се влюбила в Тезей и му помогнала да излезе от лабиринта като му дала кълбо прежда, с което той маркирал пътя си и успял да намери пътя обратно. Тезей убил Минотавъра с магически меч, даден му пак от Ариадна и извел останалите атински младежи вън от Лабиринта. Минос, ядосан, че Тезей е избягал, затворил Дедал и сина му Икар в Лабиринта. Построили си криле, направени от пера, закрепени едно за друго с восък. Те успели да избягат, но Икар се издигнал прекалено високо към слънцето, а восъкът на крилата му се разтопил и той загинал.

Понякога Минотавърът е представен като бик с човешки торс, като бичи вариант на кентаврите.

Интерпретация[редактиране | редактиране на кода]

Борбата между Тезей и Минотавъра е често представян сюжет в древногръцкото изкуство. Кносовска дидрахма представя от едната страна лабиринта, а от другата Минотавъра, заобиколен в полукръг от малки топки, вероятно представящи звезди (името на Минотавъра е Астерий, „звезден“).

Останките на двореца на Минос в Кносос са открити, но лабиринтът все още не е. Огромният брой стаи, стълби и коридори в двореца кара археолозите да мислят, че може би самият дворец е бил основа на мита за лабиринта.

Някои митолози смятат, че Минотавъра е олицетворение на слънцето и гръцка вариация на божествата Баал-Молох на финикийците. Убийството на Минотавъра от Тезей в този случай означава победа на гръцката цивилизация.

Минос и Минотавъра според A. Б. Кук са различни форми на един и същи персонаж, представящ слънчевия бог Зевс на критяните, които изобразяват слънцето като бик.

Политическата интерпретация на мита е, че гърците се освобождават от данъците и властта на Крит.

Битката на Тезей с Минотавъра

Поезия[редактиране | редактиране на кода]

  • Тед Хюз има стихотворение, което се нарича „Минотавърът“. Заглавието загатва за унищожението, което бащата на бившата му съпруга Силвия Плат ѝ нанася.