Мирабела (слива)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Prunus domestica subsp. syriaca
Mirabellen am Baum HD.JPG
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Rosales Розоцветни
семейство: Rosaceae Розови
род: Prunus Сливи
вид: P. domestica Слива
подвид: P. domestica
subsp. syriaca
Мирабела
Научно наименование
Уикивидове Prunus domestica subsp. syriaca
Mansf.
Мирабела в Общомедия

Мирабелата (Prunus domestica subsp. syriaca) е подвид на домашната слива (Prunus domestica). Това е малка кръгла слива със златистожълт цвят, приятен аромат, с лек привкус на мед и неповторим вкус.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Мирабелата произхожда от Мала Азия, но в наши дни е разпространена в Северна Африка, Южна Европа, Германия, Франция и Украйна. Отглежда се и в България.

Дървото е топлолюбиво, има умерен растеж. Цъфти късно, като плодовете узряват около 15 – 25 август. Мирабелата има кръгли или овални плодове до 30 мм в диаметър, с тегло до 10 гр. Плодовете имат плътна твърда кожица със слаб восъчен налеп, със златистожълт цвят; страната им, обърната към слънцето може да има лек червеникав отенък. Плодовото месо е червеникаво жълто и много сладко. Костилката е малка и се отделя лесно.

Селектирани са множество сортове и разновидности на мирабелата, като най-популярни са: жълта мирабела, голяма мирабела, малка мирабела, мирабела бона, септемврийска мирабела, мирабела от Нанси, и мирабела от Мец.

Плодовете на мирабелата се използват за прясна консумация, както и в преработвателната промишленост – за компоти, нектари, ракия, ликьори и сушене.

Галерея[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • European Garden Flora; vol. IV; 1995. ((en))

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]