Мирка Гинова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мирка Гинова
Mirka Ginova, AFZh.jpg
Родена
1916 г.
Починала
26 юли 1946 г. (30 г.)
ПартияКомунистическа партия на Гърция
Национален освободителен фронт на Гърция
Мирка Гинова в Общомедия

Мирка Гинова (на гръцки: Ειρήνη Γκίνη, Ирини Гини) е македонска комунистическа партизанка, смятана за народен герой на Социалистическа Република Македония.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Брой № 33 на вестник „Ники“ от 3 август 1946 година с портрет на Мирка Гинова

Мирка Гинова е родена през 1916 година във воденското село Русилово, Гърция.[2] Израства в бедно семейство, но завършва основно училище в родното си село и през 1939 година учителски колеж в Костур. През 1940 година е назначена за начална учителка във Воденско, а след окупацията на Гърция от силите на Оста през 1941 година се включва в ОКНЕ и в младежката организация ЕПОН. Подпомага партизанските групи на ЕЛАС и през 1943 година сама минава в нелегалност в околностите на Каймакчалан.

Присъединява се през 1945 година към Тайната освободителна македонска организация (ТОМО) и при избухването на Гражданска война в Гърция участва във въоръжените групи на Народно-освободителният фронт. През лятото на 1946 година Мирка Гинова е арестувана и отведена в Енидже Вардар. На 25 юли 1946 година е съдена в градското училище от военен съд и два дни по-късно е разстреляна с други партизани извън града. В своя защита Гинова казва:

Славомакедонка съм и вярвам в ГКП, защото само представлява желанията на хората в Гърция.. Борих се срещу германците...и сега съм горда, че умирам, защото се борих срещу новите окупатори.[3]

Името на Мирка Гинова носи държавен ученически дом в Битоля.[4] Ежегодно се провежда панаир в град Воден около датата на убийството на Мирка Гинова от хора, близки на Виножито.[5] Песен за Мирка Гинова изпълнява Никола Ботсфарис в албума си „На живо“,[6] а също и вокална група „Бапчорки“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]