Мирон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Статуя на Дискохвъргачът на Мирон в Ботаническата градина, Копенхаген, Дания

Мирон (на гръцки: Μύρων) е древногръцки скулптор от средата на 5 век пр. н.е. Той е роден в Елевтер, на границата на Беотия и Атика.

Работил е почти само с бронз и въпреки, че създава няколко статуи на богове и герои, неговата слава идва предимно от изображенията на атлети, където прави революция, като въвежда по-голяма изразителност на позата.

Неговите най-известни творби според Плиний Стари (Естествена история, 34, 57) са статуя на крава, на бегачът Ладас, който пада мъртъв в момента на победата и Дискобол, известна и като „Дискохвъргачът“. За прослава на статуята с кравата са написани много епиграми, но нищо не се споменава за позата ѝ. Копие на статуята на Ладас няма.

Съществуват няколко копия на Дискобол, от които най-доброто е това в двореца Масимо (Националния Римски Музей). Копието в Британския музей е с глава, разположена неправилно. Атлетът е представен в момента, когато обърнат назад засилва диска с напълно разпъната ръка, за да го хвърли с цялата сила на тялото си. Главата би трябвало да е обърната назад към диска.

Дискобол, Британски музей

Мраморна фигура в Латеранския музей, която е определена като танцуващ сатир (Марсий), е почти със сигурност копие на работа на Мирон.

Статуя на Атина и Марсий в Ботаническата градина, Копенхаген, Дания

Древни критици упрекват Мирон, че докато успешно пресъздава движението в телата на своите статуи, не успява да пресъздаде емоциите в лицата им. Лицето на Марсий е почти като маска, въпреки че получаваме жива представа за емоциите му от стойката, в която е изобразен. Лицето на дискохвъргача също е спокойно и невъзмутимо, но пък всички мускули в тялото му са напрегнати.

Наскоро открит папирус в Египет казва, че Мирон е изработил статуи на атлета Тимант, победител в Олимпия през 456 пр.н.е., и на Лициний, победител през 448 и 444. Това помага да се определи по-точно кога е живял Мирон. Ученик на Агелад, той е бил съвременник, но доста по-стар от Фидий и Поликлет.