Мисионерска поза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мисионерите, рисунка от Густав Климт.

Мисионерска поза е секс поза, при която мъжът е отгоре, а жената лежи по гръб, при което партньорите имат възможност да се гледат в очите, лице в лице. Терминът идва в български най-вероятно от английски, където според едно по-скоро митологично обяснение, това е позата, която силно е защитавана „като правилна“ от християните мисионери на Католицизма. Същата позиция е имала различни наименования преди разпространението на фразата мисионерска поза. В действителност позата наистина е защитавана от теолога Тома от Аквино и други християнски автори, като ползотворна за правенето на деца.

Варианти[редактиране | редактиране на кода]

Позата има различни варианти, като при всички жената е по гръб, а мъжът отгоре, съответно жената или е с разтворени крака, или краката обхващат партньора, или са вдигнати нагоре и т.н.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Космополитан 1, 2
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Missionary position“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.