Мисисипи в пламъци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мисисипи в пламъци
Mississippi Burning
РежисьориАлън Паркър
ПродуцентиФредерик Золо
Робърт Ф. Колсбъри
СценаристиКрис Джеролмо
В ролитеДжийн Хекман
Уилям Дефо
Франсис Макдорманд
Бред Дуриф
МузикаТревър Джоунс
ОператорПитър Бизиу
МонтажДжералд Хамблинг
РазпространителOrion Pictures
Жанртрилър
Премиера2 декември 1988 г.
(САЩ)
Времетраене128 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$ 15 000 000
Приходи$ 34 600 000
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Мисисипи в пламъци“ (на английски: Mississippi Burning) е американски исторически криминален трилър на режисьора Алън Паркър, който излиза на екран през 1988 година.

Основава се отчасти на разследването на убийството от 1964 г. на Чейни, Гудман и Швернър в Мисисипи. В него участват Джийн Хекман и Уилям Дефо като агенти на ФБР, разследващи изчезването на тримата борци за граждански права в измисления окръг Джесъп, Мисисипи, които са посрещнати враждебно от жителите на града, местната полиция и Ку Клукс Клан.

Сценаристът Крис Джеролмо започва сценария през 1985 г., след като проучва убийствата на Джеймс Чейни, Андрю Гудман и Майкъл Швернър от 1964 г. Той и продуцентът Фредерик Золо го представят на Orion Pictures, а студиото наема Паркър като режисьор. Сценаристът и режисьорът имат спорове и разногласия относно сценария, и студиото позволява на Паркър да направи некредитирани пренаписвания. Филмът е заснет на редица места в Мисисипи и Алабама, от март до май 1988 г.

След пускането на екран, е критикуван от активисти, участващи в движението за граждански права и свободи, и семействата на Чейни, Гудман и Швернър за измислените събития и недостоверно представяне. Реакцията на критиците като цяло е положителна, основно с похвала, насочена към изпълненията на Хекман, Дефо и Франсис Макдорманд.

Филмът спечели 34,6 милиона долара в Северна Америка при продуцентски бюджет от 15 милиона долара. Получава седем номинации за Оскар, включително за най-добър филм, и печели за най-добра операторска работа. На сайта Rotten Tomatoes филмът има рейтинг 84% [1].

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Двама федерални агенти, разследващи убийствата на трима активисти през 1960-те, трябва да разнищят събитията, която се разиграват в малък южен град в разгара на антагонистичните настроения на сепаратизма.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Джийн Хекман Агент Рупърт Андерсън
Уилям Дефо Агент Алън Уорд
Франсис Макдорманд Г-жа Пел
Бред Дуриф Заместник шериф Клинтън Пел
Роналд Лий Ърми Шериф Тилман
Стивън Тоболовски Клейтън Таунли
Майкъл Рукър Франк Бейли [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mississippi Burning (1988) // Посетен на 2021-07-05. (на английски)
  2. Пълен списък на актьори и роли - „Мисисипи в пламъци“ // Internet Movie Database. Посетен на 27 март 2019.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]