Митикас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Митикас
Μύτικας
връх Митикас, Олимп 
връх Митикас, Олимп 
Balkans 4087 cut katerinsko.png
40.086° с. ш. 22.359° и. д.
Местоположение на картата на Катеринско
Общи данни
Част отОлимп
Надм. височина2917 m
Изкачване
Първо изкачване2 август 1913 г.
от Литохоро
Flag of Greece.svg Христос Какалос-водач
Flag of Switzerland.svg Frederic Boissonnas
Flag of Switzerland.svg Daniel Baud-Bovy
Митикас
Μύτικας
в Общомедия

Митикас (2917 m) е най-високият връх на планината Олимп в Гърция и втори по височина връх на Балканския полуостров след Мусала, България.

Име[редактиране | редактиране на кода]

На гръцки означава „приличащ на нос“. В древногръцката митология Олимп е домът на Олимпийските богове, основните персонажи в гръцкия пантеон.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на северна ширина 40° 05' и източна дължина 22° 21'. Планината Олимп е забележителна със своята богата флора за Югоизточна Европа. От 55 години Олимп е национален парк.

Туристически маршрути[редактиране | редактиране на кода]

Изходна точка за изкачването на върха е курортното селище Литохоро, разположено на брега на Егейско море на около 300 m н.в. От Литохоро до началото на туристическата пътека в местността Приония на 1100 m н.в. води 17-километрово асфалтово шосе. От Приония до хижата Спилос Агапитос(Refuge A), 2100 m н.в., под върха е прокарана немаркирана, но добре различима туристическа пътека. Хижата е уютна и в изключително добро състояние, предлагат се храна, напитки, дребни туристически принадлежности, работно време и регистрации на туристите – до 22:00, преференциални цени за нощувка на членовете на туристически клубове. От Спилос Агапитос до скалния разклон Скала и поредицата върхове през стръмни серпентини води камениста и монотонна пътека. Последната кратка част на пътеката от Скала до Митикас минава през стръмни участъци и трябва да се минава с повишено внимание и съобразно текущите метеорологични условия. Препоръчва се тръгването от Refuge A да става в ранните сутрешни часове предвид нестабилното и променливо време по билото.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]