Митрофан Пятницки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Митрофан Пятницки
Паметник на Пятницки във Воронеж
Паметник на Пятницки във Воронеж
Информация
Роден
Починал
Стил Фолклор
Митрофан Пятницки в Общомедия

Митрофан Ефимович Пятницки е съветски музикант, заслужил артист през 1925 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Митрофан Питетницки е роден на 21 юни 1864 г. в семейството на свещеник. Учи в Воронежската теологическа школа. Едновременно с това изучава и уроци по пеене от Лев Образцов, а по-късно в Москва взема уроци по пеене при известния вокален педагог Камило Еверарди. Брат му Сергей Ефимович става свещеник, в началото на ХХ век той служи в село Козловка. Митрофан Ефимович няколко пъти е посещавал брат си, за да записва на фонограф руски народни песни.

През 1897 г. той пристига в Москва. От 1899 до 1923 г. работи като чиновник в болница в Москва. През 1902 г., поради голямата си страст към фолклорното музикално изкуство, той създава ансамбъл за народни песни.

От 1903 г. е член на Музикалната етнографска комисия към Имперското дружество на любителите на природните науки, антропологията и етнографията; извършва научна и етнографска работа. Той посещава много села (предимно в провинция Воронеж), записва много песни от селяните; само на един фонограф записва около 400 народни песни, някои от които са публикувани през 1904 и 1914 г. Пятницки не се ограничава само със събирането на песни и инструментален жаргон, но събира колекции от народни инструменти и костюми. По време на Първата световна война той служи в московска болница, където пристигат ранени войници. От тях Пятницки създава т.нар. "Хор на хората с увреждания" (сред певците има наистина воини – инвалиди, рицари на Свети Георги, а също и медицински персонал). Много от членовете на хора са неграмотни, като Пятницки първо ги изучава на музикалната нотация и след това ги присъединява към хоровото пеене.

Първоначално Пятницки записва песни в родното си село Александровка, след което ги групира в жанрови раздели, свързани с определена песенна традиция. През 1904 г. създава първата си колекция от "12 руски народни песни". Основател е на Руския народен хор през 1910 г., който по-късно през 1940 г. е наречен на негово име.

От 1921 до 1925 г. Пятницки преподава пеене в Третото студио за театрално изкуство в Москва (сега театър "Ев. Ватахтанов") и през целия си живот е постоянен директор на хора.

Митрофан Ефимович е починал на 21 януари 1927 г. Гробът на Митрофан Ефимович в гробището Нововивич в Москва.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Във Воронеж, в чест на музиканта, е кръстена улица на негово име, а на централната улица на Воронеж е издигнат негов паметник. В родното му село Александровка работи "Александровски народен музей М. Е. Пятницки". През 1986 г. във филмовото студио "Мосфилм" е заснет двучасов филм за живота и творческия път на Митрофан Пятницки "Пеещата Русия", в който ролята на Пятницки е изпълнена от Юри Соломин.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Дорохов Г. М. Е. Пятницкий — создатель русского народного хора. — Воронеж, 1950.
  • Казьмин П. Страницы из жизни М. Е. Пятницкого. — М., 1961.
  • Пасхалов В. М. Е. Пятницкий и история возникновения его хора // Советская музыка (Второй сб. ст.). — М., 1944.
  • Мартынов И. И. Государственный русский народный хор им. Пятницкого. — 2-е изд. — М., 1953.