Митът на XX век

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Митът на XX век
Der Mythus des 20. Jahrhunderts
немско издание от 1939 г.
немско издание от 1939 г.
Автор Алфред Розенберг
Първо издание 1930 г.
Ваймарска република
Оригинален език немски
Жанр политика

бележки
Митът на XX век в Общомедия
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

„Митът на XX век“ (на немски: Der Mythus des 20. Jahrhunderts) е политическо изследване от 1930 г. на Алфред Розенберг, главния идеолог на националсоциализма.

Излязла на книжния пазар в края на Ваймарската република, книгата е определяна за времето си като политически шедьовър, отразяващ психо-духовната борба на своето време. Алфред Розенберг използва в нея алегорични изрази като „душа на расата“ и „религия на кръвта“ за водаческото и политическото си верую. Трите основни глави от книгата са озаглавени „Борбата на ценностите“, „Същността на германското изкуство“ и „Бъдещият Райх“. До 1944 година общият тираж на „Митът на XX век“ достига 1 075 000 екземпляра, като по време на Втората световна война са отпечатани още 260 хил. тънки екземпляра от политическото верую на националсоциализма.

Като бивш офицер от Императорската руска армия, Алфред Розенберг е наясно с комунистическата идеология от болшевишки тип в Русия и неслучайно Хитлер го определя за свой заместник и фюрер на партията след арестуването му за участие в Бирения пуч. В периода когато Хитлер е в затвора с Хес, пишейки „Моята борба“, НСДАП се ръководи от автора на „Митът на XX век“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Der Mythus des 20. Jahrhunderts“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.