Майкъл Шенкер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Михаел Шенкер)
Майкъл Шенкер
Michael Schenker
германски музикант
Роден
10 януари 1955 г. (69 г.)
Музикална кариера
Стилхардрок
Инструментикитара
Активностот 1969 г.
ЛейбълBMG Rights Management
Участник вMcAuley Schenker Group, „Майкъл Шенкер Груп“, „Ю Еф Оу“, „Скорпиънс“, Michael Schenker's Temple of Rock
Братя/сестриРудолф Шенкер

Уебсайтwww.michaelschenkerhimself.com
Майкъл Шенкер в Общомедия

Михаел Вили Шенкер (на немски: Michael Willy Schenker, наричан в англоезичните държави Майкъл Уили Шенкър) е германски рок и хевиметъл китарист бивш член на Скорпиънс, бивш член на ЮЕфО и основател на Майкъл Шенкер Груп. Брат на Рудолф Шенкер, китарист на Скорпиънс.

Музикална кариера[редактиране | редактиране на кода]

Михаел Шенкер се присъединява към групата на брат си Рудолф през 1969 година и през 1972 издават първия си албум Lonesome Crow. По време на турнето след издаването на албума откриват на британската група ЮЕфО, които предлагат на Михаел мястото на соло-китарист в групата, което той приема със съгласието на брат си.

Майкъл Шенкер записва пет студийни албума с ЮЕфО в периода от 1974 до 1978 година. По време на концерти слиза от сцената преди края им и има проблеми с алкохола. Напуска групата поради неразбирателство с останалите членове на групата и се завръща в Скорпиънс през 1979 година. Точно тогава записва албума Lovedrive със Скорпиънс, но три месеца след началото на турнето по повод издаването на албума, напуска групата. Отказва покани да свири в Аеросмит и за Ози Озбърн, защото иска да композира собствена музика. Поради тази причина Шенкер основава Майкъл Шенкер Груп, в която в последващите свирят различни музиканти, някои от които само на един албум.

През 1995 година ЮЕфО се събира отново за албума Walk on Water, но месеци по-късно Шенкер и вокалистът Фил Мог се скарват и групата отново се разпада. В следващите пет години Майкъл Шенкер свири със състава си, в която сменя всички останали членове, за да се завърне за два албума в ЮЕфО през 2000 година.

През 2000 губи права за собствената си музика в резултат от развода си. Оттогава свири с Майкъл Шенкер Груп, но с по-малък успех. През 2007 година се налага да отменя концерти поради твърде малко публика.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Със Скорпиънс[редактиране | редактиране на кода]

С UFO[редактиране | редактиране на кода]

С Майкъл Шенкер Груп[редактиране | редактиране на кода]

Солови албуми[редактиране | редактиране на кода]

Други проекти на Шенкер[редактиране | редактиране на кода]