Михаил Колони (улица във Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Михаил Колони
улица
43.2033° с. ш. 27.9169° и. д.
43.2026° с. ш. 27.9211° и. д.
Местоположение на картата на Варна
– начало, – край
ГрадВарна
РайонОдесос
Дължина400 m
Стари имена„Цар Борис“ „9 септември“
Вижте пояснителната страница за други значения на Михаил Колони.

„Михаил Колони“ е улица във Варна, намираща се в квартал Център, район Одесос. Тя е един от преките маршрути към морето, тъй като свързва бул. „Княз Борис I“ на запад с бул. „Приморски“ на изток, преминавайки през Шишковата градинка[1]. Наречена е на Михаил Колони – български политик и кмет на Варна от края на XIX век.

Улицата е разположена в историческия център на Варна и на нея са запазени няколко архитектурни паметника. В исторически план на нея са функционирали заведения от местно значение – сиропчийница, сладкарница „Савоя“, ресторант „Кристал“, ресторант „Хайделберг“, пекарната на Апостол Миовски, Арменско дружество „Ереван“[2].

На 6 юни 2016 към сухите фонтани[3] в началото на улицата е добавена новата пластика „Рибарят и златната рибка“[4] През 2019-2020 г. улицата е реконструирана в рамките на архитектурен проект[5], включващ и Шишковата градинка. Западната част между бул. „Княз Борис I“ и пл. „Екзарх Йосиф“ става пешеходна, а по източната – между пл. „Екзарх Йосиф“ и Морската градина е обособена двупосочна велосипедна алея. Пред №18 е поставена статуя на кмета Михаил Колони.

Обекти[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на „Михаил Колони“ 4 през 1930 и днес
Сградата на „Михаил Колони“ 4 през 1930 и днес
Северна страна
  • Арт център Творисимо
Южна страна

Източници[редактиране | редактиране на кода]