Михаил Комнин Торник Асен Палеолог

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Михаил Комнин Торник Асен)
Михаил Комнин Торник Асен Палеолог
Μιχαήλ Άσάν
византийски аристократ
Роден
предполага се XIV век
Починал
не по-късно от 1355 г.
Семейство
РодАсеневци
БащаКонстантин Палеолог Асен
СъпругаИрина Комнина Кантакузина Палеологина Асенина

Михаил Комнин Торник Асен Палеолог (на средногръцки: Μιχαήλ Κομνηνός Τορνήκης Άσάνης Παλαιολόγος) или само Михаил Асен (Μιχαήλ Άσάν) е византийски аристократ и администратор от XIV век.

Сведенията за живота на Михаил са изключително оскъдни. Син е на Константин Палеолог Асен и неизвестна жена, за която Йордан Иванов предполага, че е била от аристократичния род на Торниките. Бащата на Михаил е син на българския цар Иван Асен III и на византийската принцеса Ирина Палеологина. Датата на раждането на Михаил Асен е неизвестна, но според Иван Божилов тя може да бъде отнесена към първото десетилетие на XIV век.

В едно запазено стихотворение от Никифор Григора, написано по повод смъртта на Михаил, той се споменава само с името Михаил Асен. В типика на константинополския манастир „Света Богородица Сигурна надежда“ от 1330 г., на лист 9v. заедно със съпругата си Ирина е изобразен и Михаил Комнин Торник Асен Палеолог. Въпреки наличието на различни интерпретации за личността на Михаил Асен от стихотворението на Григора, през 1972 г. Е. Трап доказва, че Михаил Асен и Михаил Комнин Торник Асен от Устава на Теодора Синадина са едно и също лице, а тази теза се възприема и от Иван Божилов.

В стихотворението на Никифор Григора се посочва, че Михаил Асен е бил управител на остров Лесбос, какъвто Божилов допуска, че е бил между 1342 г. и 1355 г., но най-вероярно през 1347 г.

Михаил Асен е бил женен за Ирина Комнина Кантакузина Палеологина Асенина. Двамата са имали деца, които починали рано. Съпружеската двойка е изобразена на миниатюра в Устава на Теодора Синадина за манастира „Света Богородица Сигурна надежда“, където Михаил е посочен като зет на ктиторката.

Източници[редактиране | редактиране на кода]