Михаил Минин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Михаил Минин
руски офицер
Роден
с. Ванино, СССР
Починал

Михаил Петрович Минин (на руски: Михаи́л Петро́вич Ми́нин) е руски офицер, подполковник. Известен е с това, че на 30 април 1945 г. в състава на щурмова група успява да се изкачи на покрива на Райхстага и пръв да развее Знамето на победата.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 29 юли 1922 г. в с. Ванино, Псковска област. Живее в Санкт Петербург.

В началото Великата отечествена война се записва в опълчението. Воюва на Ленинградсия фронт и участва в разкъсването на блокадата на Леннинград. След раняване и успешно лечение е фронтови артилерийски разузнавач. Служи в 136-а артилерийска бригада от 79-и стрелкови корпус на 3-та ударна армия. Военно звание сержант.

Включен е в състава на една от щурмовите групи, които имат задача да издигнат Знамето на победата над Райхстага. На 30 април 1945 г. заедно със старши сержант Гази Загитов и Александър Лисименко, сержант Алексей Бобров и капитан Владимир Маков успяват да проникнат в Райхстага и първи да издигнат Знамето на победата на купола от западната част на зданието в 21, 30 часа. Представен е за Званието „Герой на Съветския съюз“, но е награден с Орден „Червено знаме“ (1945).

След войната продължава да служи в Червената армия. Завършва Военно-инженерната академия „Валериан Куйбишев“ (Москва). Служи в ракетните войски със стратегическо предназначение. Пенсионира се с военно звание подполковник (1969). Завръща се в град Псков. Награждаван е с Орден „Червена звезда“, Орден „Отечествена война“ II ст. и др. Почетен гражданин на град Псков. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]