Михаил Мишустин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Михаил Мишустин
Михаил Мишустин
руски политик и икономист
Роден
3 март 1966 г. (57 г.)

Националноструснак
Учил вМосковски държавен технологичен университет
Политика
Професияикономист, политик
Партиянезависим
41-ви министър-председател на Русия
от 16 януари 2020 г.
ръководител на Федералната данъчна служба
6 април 2010 – 16 януари 2020
Семейство
СъпругаВладлена Мишустина
ДецаАлексей
Александър
Михаил

Подпис
Уебсайтgovernment.ru
Михаил Мишустин в Общомедия

Михаил Владимирович Мишустин (на руски: Михаил Владимирович Мишустин) е руски икономист и политик, заемащ длъжността министър-председател на Русия от 2020 г. Преди това е бил директор на Федералната данъчна служба от 2010 г. до 2020 г. На 15 януари 2020 г. той е номиниран за министър-председател на Руската федерация от президента Владимир Путин.[1] Изслушванията за назначаването му се провеждат в Държавната дума на 16 януари.[2]

Ранен живот и кариера[редактиране | редактиране на кода]

За произхода и ранните му години липсва достатъчно информация. Михаил Мишустин е роден на 3 март 1966 г. Негов роден град е Лобня, разположена близко до Москва, макар някои източници да твърдят, че е роден в руската столица. Майка му е арменка, а баща му вероятно има еврейски корени. През 1989 г. завършва Московския държавен технологичен университет със специалност системно инженерство, а след това през 1992 г. завършва аспирантура в същия институт.

След като завършва аспирантура, той започва работа като директор на тестова лаборатория, а по-късно оглавява борда на Международния компютърен клуб (ICC), публична нестопанска организация.

През 1998 г. постъпва на държавна служба като асистент по информационни системи за счетоводство и контрол върху получаването на данъчни плащания до ръководителя на Държавната данъчна служба на Руската федерация. Тогава той работи като заместник-министър на Руската федерация по данъци и мита, ръководител на Федералната агенция за кадастър на недвижими имоти в Министерството на икономическото развитие на Русия и ръководител на Федералната агенция за управление на специални икономически зони.

През 2008 г. напуска държавната служба и се връща към бизнеса – този път в областта на инвестициите. През февруари 2009 г. той постъпва в кадровия резерв на президента на Русия.[3]

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ръководител на Федералната данъчна служба[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 г. Михаил Мишустин е назначен за ръководител на Федералната данъчна служба. В тази позиция той обявява война на „мръсните данни“ и започва да изкоренява проблемите с неоправданото възстановяване на ДДС.[4][5]

След назначаването си за тази длъжност предприемачите изразяват надежда, че Мишустин, тъй като идва от бизнеса, ще бъде „по-приятелски настроен“ към руските предприемачи. Мишустин подкрепя опростяването на взаимодействието между бизнеса и гражданите с данъчните власти. За удобството на работата на хората и борбата с корупцията Мишустин заявява, че възнамерява да развие електронни услуги във Федералната данъчна служба колкото е възможно повече.

В допълнение към информатизацията, Федералната данъчна служба под ръководството на Мишустин работи по нови стандарти за обслужване на данъкоплатците. По-специално, за удобство на гражданите, е удължено работното време на проверките. През 2015 г. Федералният център за контакти започва работа.

През този период данъчната служба е критикувана за прекалено стриктния си подход към бизнеса и Мишустин отхвърля това обвинение, като се позова на значително намаляване на броя на проверките. И така, с идването на Мишустин през 2010 г. Федералната данъчна служба променя подхода си към организацията на контролни събития, съсредоточавайки се върху аналитичната работа. В резултат на това броят на данъчните одити на място рязко е намалял, докато тяхната ефективност се е увеличила. Ако по-рано всеки десети данъкоплатец е бил проверяван, през 2018 г. данъчните власти са проверявали само една малка фирма от 4000 души. Броят на проверките на големите и средни предприятия също намалява значително. Като ръководител на Федералната данъчна служба Мишустин печели репутация на умел технократ.[6][7]

Министър-председател[редактиране | редактиране на кода]

На 15 януари 2020 г. президентът Владимир Путин номинира Михаил Мишустин за поста министър-председател. Това става след оставката на Дмитрий Медведев и цялото руско правителство. На 16 януари 2020 г. Михаил Мишустин е одобрен от Държавната дума като министър-председател.[8] За първи път в историята никой депутат не гласува против. В същия ден той встъпва в длъжност като министър-председател с указ на президента Путин.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Мишустин е женен и има трима сина.[7] Обича да играе хокей на лед. Освен това е запален зрител на спорта и е член на надзорния съвет на ХК ЦСКА Москва. Мишустин също е пианист.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Путин предложил главе ФНС Михаилу Мишустину пост премьера // Архивиран от оригинала на 15 януари 2020. Посетен на 15 януари 2020.
  2. Litvinova, Daria. Russia's new PM a career bureaucrat with no political aims // Associated Press. 16 януари 2020. Архивиран от оригинала. Посетен на 16 януари 2020.
  3. Поздравляем Михаила Мишустина с назначением на пост руководителя Федеральной налоговой службы! Архив на оригинала от 4 март 2016 в Wayback Machine.. Кадровый резерв Президента России
  4. Российские налоговики модернизируются // Архивиран от оригинала на 6 март 2016. Посетен на 15 януари 2020.
  5. НДС // Архивиран от оригинала на 31 август 2012. Посетен на 15 август 2012.
  6. Who Is Russia’s New Prime Minister? // Foreign Policy, 16 януари 2020. Посетен на 16 януари 2020.
  7. а б Mikhail Mishustin didn't have an English Wikipedia page on Wednesday morning. A day later, he's Russia's prime minister // CNN, 16 януари 2019. Архивиран от оригинала на 16 януари 2020. Посетен на 16 януари 2020.
  8. Държавната дума утвърди Михаил Мишустин за премиер на Русия // Посетен на 16 януари 2020.
Дмитрий Медведев министър-председател на Русия (16 януари 2020 – …)