Михайло Керамитчиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Михайло Керамитчиев
Михајло Керамитчиев
гръцки партизанин
Роден
Починал
юни 1981 г. (66 г.)

Образование Софийски университет

Михайло (Михаил, Мельо) Пангов Керамитчиев (Керемедчиев) с псевдоним Бистрицки (на македонска литературна норма: Михајло Керамитчиев - Бистрицки) е гръцки и югославски комунистически деец.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Михайло Керамитчиев е роден в село Габреш, Костурско, Гърция, днес Гаврос, Гърция. Завършва основното си образование в родното си село, а гимназия – в град Костур. През 1934 година става симпатизант на Гръцката комунистическа партия, а от 1935 и неин член. През 1939 година е арестуван в Костур и лежи по затворите до май 1940 година. Участва в Итало-гръцката война, където директно от фронта заедно с 400 други славомакедонци е интерниран на остров Кефалония. След капитулацията на Гърция, заминава за България и учи в Софийския университет.

Назначен за отговорен по оръжието в района на Кореща. През 1943 година е назначен за комендант на резервна единица на СНОФ в Кореща. Избран е за пратеник на ПЕЕА за Костур. През 1944 година е назначен за политически комисар на Леринско-костурската бригада и на Първа егейска ударна бригада.[1][2][3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония