Мишевидни елени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мишевидни елени
Mouse-deer Singapore Zoo 2012.JPG
Канчил джудже
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Artiodactyla Чифтокопитни
семейство: Tragulidae Мишевидни
елени
Научно наименование
Уикивидове Tragulidae
Обхват на вкаменелости
ранен миоцен – настояще
Мишевидни елени в Общомедия

Мишевидните елени[1][2] (Tragulidae), наричани още Еленчета, са примитивни Чифтокопитни с размерите на заек. Техни останки са открити в пластове от Олигоцена, отпреди 34 милиона години и до Миоцена (преди 5 милиона години) са били много широко разпространени, като оцелелите до днес видове са останали почти непроменени и са пример за примитивни Преживни, предшественици на елените. Разпространени са в горите на Екваториална Африка и Югоизточна Азия, като навсякъде са обект на лов от местни жители заради вкусното им месо. Канчилът в малайския фолклор играе ролята на хитреца, както лисицата в българските народни приказки.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Природозащитен статус[редактиране | редактиране на кода]

Почти всички представители на семейството са редки видове, като Балабаканският канчил (Tragulus nigricans: Thomas, 1892) е вписан в Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN като застрашен[3], а за Виетнамския канчил (Tragulus versicolor: Thomas, 1910) от 2004 г. насам дори не се знае дали е оцелял.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Mammal Species of the World, 3rd edition

  1. EUR-Lex - 32002R1282 - BG. // www.eur-lex.europa.eu. Посетен на 18 октомври 2012.
  2. РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 1332/2005 НА КОМИСИЯТА за изменение на Регламент (ЕО) № 338/97 на Съвета относно защитата на видовете от дивата фауна и флора чрез регулиране на търговията с тях (PDF). // www.eur-lex.europa.eu, 9 август 2005. с. 53. Посетен на 18 октомври 2012.
  3. Tragulus napu ssp. nigricans (IUCN Red List of Threatened Species, 2007)