Мишел Ваян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мишел Ваян
герой на Жан Гратон
Характеристики
Умения Световен шампион
Първа поява "Tintin" 1957 г.
Издател Студио Гратон
Мишел Ваян в Общомедия

Мишел Ваян (на френски: Michel Vaillant) е герой от едноименния френски комикс, създаден през 1957 г. от френския белгиец Жан Гратон.

Мишел Ваян е френски пилот, който се състезава в различни серии, предимно Формула 1. Комиксът първоначално се издава от Тинтин, където Гратон публикува серия от къси истории за реални спортни личности. Гратон решава да създаде комикс с измислени герои и така се появява Мишел Ваян.

Ваянт е семейна фирма, която в началото е транспортна компания. Впоследствие те създават свои собствени камиони и коли и влизат във Формула 1. В следващите над 70 комикса Мишел Ваян и Ваянт Рейс Тийм участват в безброй състезания във Формула 1 и други серии като Индикар, Льо Ман, Рали Дакар и други.

Мишел е първи пилот, най-често негов съотборник е Стив Уорсън. Тимът се управлява от брата на Мишел - Жан-Пиер Ваян. Президент на компанията е техният баща Анри.

Комиксът е известен с това, че на неговите страници се появяват известни личности от живота като Джеки Стюарт, Айртон Сена, Ален Прост, Михаел Шумахер, както и отбори като Ферари, Макларън, Уилямс и други. Мишел често е интервюиран от известния журналист Жерар Кромбак.

В последните години Жан Гратон се оттегля и в момента работата по комикса се ръководи от сина му Филип Гратон.

Съществуват анимационен и игрален сериали, посветени на Мишел Ваян.

През 2003 г. е заснет и пълнометражен филм за Мишел Ваян с режисьор Люк Бесон.