Мия Фароу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мия Фароу
американска киноактриса
Мия Фароу 
Родена: 9 февруари 1945 г. (70 г.)

Мия Фароу (на английски Mia Farrow) е американска актриса, е родена на 9 февруари 1945 г. в Лос Анджелис.

Мия Фароу е дъщеря на режисьора Джон Фароу и на актрисата от ирландски произход Морин О’Съливан. Семейство Фароу има 6 деца, повечето от които са популярни личности. Бащата умира когато Мия е на 17 г.

Мия учи актьорско майсторство, играе на сцените в Ню Йорк и Лондон. В киното се появява през 1959 г., когато започва да изпълнява много малки роли.

Мия Фароу има два брака — с певеца Франк Синатра (1966-1968 г.) и с Андре Превин (1970-1979 г.). От брака си с А. Превин има 6 деца, 3 от които са осиновени. По време на интимната си връзка с Уди Алън ражда едно дете и осиновява още две деца. Общият брой осиновени деца от актрисата е 13.

Първа известност в главна роля Фароу печели от участието си в сериала „Пейтън Плейс“ (1964-1966 г.) и по-късно „Джони Белинда“ (1967 г.). Световна слава ѝ носят ролите в психодрамите „Бебето на Розмари“ (1968 г.), „Тайната церемония“ (1968 г.) и мелодрамата „Джон и Мери“ (1969 г.). През този период тя създава образ на свенливо и крехко създание, борещо се със злото по света, но едновременно с това чувствително, интелигентно и егоистично.

Поврат в кариерата ѝ като киноактриса е 10-годишната ѝ творческа и лична връзка с Уди Алън. Изгражда поредица от роли на решителна, свободна и независима жена, опора на невротизирания комплексиран герой на Уди Алън. Играта ѝ е перфектно моделирана и подчертано експресивна. Връзката им прекъсва шумно през 1992 г.

Мия Фароу е световен представител на УНИЦЕФ.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]