Ми-60

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мил Ми-60
Описание
Страна производител СССР
Типучебен хеликоптер
ПроизводителМил
Тактико-технически данни
Екипаж2
Тегло (пълен)800 kg
Двигател2x Д-150
Мощност2x 150 к.с. (220 kW)
Макс. скорост280 km/h

Ми-60 е триместен лек хеликоптер.[1] За първи път е показа на авиоизложението в Москва през 2001 година.[1] Хеликоптерът има главен ротор с три перки и опашен ротор с две.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1993 г. КБ Мил получава задание от руския Държавен комитет за развитие на науката и техниката да създаде лек учебен триместен хеликоптер. Новият модел получава името Ми-60МАИ.

Освен за учебни цели хеликоптерът е предназначен за превоз на леки товари и екомониторинг.

Общата цена на разработката е около 30 млн. долара, а цената на една бройка се изчислява на около 140-150 000 долара.[1] Разаработката е под ръководството на М.Н. Тишненко от Московския авиационен институт.[1]

Технико-тактически данни[редактиране | редактиране на кода]

Хеликоптерът Ми-60МАИ е изпълнен по класическата едновинтова схема със заден рулеви винт. Носещият винт е трилопатен, а рулевия – двулопатен.[1] Фюзелажът в голяма степен е изпълнен от композитни материали. Кабината е двуместна – за пилот и пътник и е широко остъклена. На всяка страна е монтирана по една шарнирно закрепена врата, която се отваря навън. Шасито е от типа „шейна“ и не се прибира по време на полет.

Хеликоптерът е снабден с два двигателя Д-150 с мощност 150 hp. Разположени са в задната част на корпуса, еди до друг, непосредствено зад пилотската кабина.

Под пода на кабината са монтирани два горивни резервоара. Системата за управление е дублирана.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]