Младост (квартал в София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Младост (квартал на София))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вижте пояснителната страница за други значения на Младост.
Младост
— квартал —
Изглед от ж.к. „Младост 3“
Изглед от ж.к. „Младост 3“
СтранаFlag of Bulgaria.svg България
ОбластОбласт София
ОбщинаСтолична община
Част отСофия
Младост в Общомедия

Жилищен комплекс „Младост“ попада в административните райони „Младост“ и "Студентски", на Столичната община. Той сред най-бързо развиващи се квартали в София, в последните две десетлиетия особенно след откирването на най-големият бизнес комплекс в Източна Европа – Бизнес парк София.

Ново строителство

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в югоизточната част на София. На площ от около 1700 хектара жилищният комплекс представлява около 10% от територията на града.

На запад район Младост граничи с ж.к. „Дървеница“ , на юг – с местността Камбаните и с Околовръстния път. Югоизточната част на „Младост“ отстои на около 2 – 3 километра от кв. Горубляне, а на север граничи с бул. „Цариградско шосе“, ж.к. „Дружба“ и ж.к. „Полигона“.

Територията на район „Младост“ попада в умерения пояс с ниска годишна сумарна степен на слънчево греене. Температурният режим е характерен със средна годишна температура на въздуха 23 градуса, която е с половин до едни градус по-ниска от тази централната част на София. В „Младост“ духат предимно северозападни ветрове.

История[редактиране | редактиране на кода]

Проектът за ж.к. Младост 1 е изготвен от колектив под ръководството на арх. Богдан Томалевски и е завършен през 1964 г. Впоследствие (до първата половина на 80-те години) са проектирани и построени още четири разширения на комплекса (Младост 2, 3, 4 и 1А). Строителството на Младост 1 започва в средата на шестдесетте години, като строените оттогава до началото на 90-те години на миналия век жилищни сгради в целия комплекс са най-вече едропанелни (от серии Бс-VIII-Сф, Бс-2-64, Бс-2-69 и Бс-69-Сф), както и ЕПК. От началото на 90-те години до днес новопостроените сгради са най-вече монолитно строителство, като техният брой постоянно се увеличава.

Микрорайони[редактиране | редактиране на кода]

Младост 1, 1А, 2, 3, 4

Район „Младост“ е разделен на 5 микрайона: Младост-1, Младост-1А, Младост-2, Младост-3 и Младост-4.

В Младост-1 номерата на жилищните блокове са от 1 до 100, като в района на УМБАЛ „Света Анна“ (б. Окръжна болница) и бул. „Цариградско шосе“ има и стари блокове на по 3 – 4 етажа, носещи номера, започващи със сто (1хх). В Младост-2 номерата на блоковете започват с 200 (2хх), в Младост-3 – с 300 (3хх), а в Младост-4 – с 400 (4хх), като в последната част има и няколко блока с номера, започващи с 600 (6хх). Блоковете в Младост-1А са с номера, започващи с 500 (5хх).

Транспорт и съобщения[редактиране | редактиране на кода]

Метростанция Младост 1
Пешеходният надлез при ХМС до ж.к. Младост 1

Транспортното обслужване на ж.к. Младост се осъществява от градския метрополитен, а също и от автобусен, тролейбусен транспорт и маршрутни таксита.

В квартала минават следните линии на градския транспорт:

До построяването на метрото до ж.к. Младост основните входни и изходни точки на жилищния квартал са били само две:

Със строежа на метрото до метростанция „Младост 1“ беше изградена и трета за квартала входно-изходна точка – бул. „Проф. Марко Семов“, който започва от кръстовището на бул. „Андрей Сахаров“ и ул. „Йерусалим“ в Младост-1 и по маршрута на метрото стига до кръстовището на бул. „Г. М. Димитров“ и бул. „Драган Цанков“.

Пътищата на територията на район „Младост“ са асфалтирани. Независимо от пускането на метрото до Младост-1 обаче централният булевард „Александър Малинов“ все по-трудно поема трафика на нарастващия на население квартал.

Съобщенията в района са развити добре. 90% от населението е осигурено с домашни телефонни постове. На територията на район „Младост“ се намират 3 пощенски клона – в Младост-1, в Младост-3 и в Младост-4. На кръстовището на ул. „Филип Аврамов“ и ул. „Свето Преображение“ в Младост-3 е разположена административната сграда на Община Младост, а в съседство на същото кръстовище – и 25-и ДКЦ. В Младост-4 до бл. 465 се намира и едно от бюрата по труда.

Образование и култура[редактиране | редактиране на кода]

81 СОУ в ж.к. „Младост“

В район „Младост“ функционират 15 общообразователни училища, като 5 от тях са частни. Изградени са и функционират 11 обединени и 5 целодневни детски градини с общ брой на децата в тях 1811. 86% от децата са на възраст от 3 до 6 години. В района са регистрирани и 4 читалища, в които съществуват и функционират читалищни библиотеки.

В Народно читалище „Младост“ се помещава и Детско-юношеският танцов ансамбъл „Пламъче“ и Школата по български народни хора „Младост“.

На бул. „Александър Малинов“ №31 се намира софтуерната академия на „Телерик“.

Здравеопазване[редактиране | редактиране на кода]

В „Младост-3“ се намират XXV диагностично-консултативен център (бивша 25-а районна поликлиника) – с планов капацитет за 40 000 жители, и Медицински център „Св. Панталеймон“.

В „Младост-2“ се помещава частен Диагностично-консултативният център „Доктор Грийнберг“.

В ж.к. „Младост-1“ в близост до бул. „Цариградско шосе“ се намира Многопрофилната окръжна болница „Света Анна“, разполагаща с 894 болнични легла.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Детският развлекателен център „Патиланци“ в жк. Младост-3
Бизнес парк София
Комплекс „Ксения“, Младост 4
Жилищен блок, Младост-4
Хипермаркет „Кауфланд“, Младост-3
Бизнес парк „София“

Завършен е първият етап от изграждането на Бизнес парк София. Изграден е и бизнес център „Соравия“. „Младост“ е един от районите с най-много търговски центрове в България.

На територията на жилищния комплекс има обекти на следните търговски вериги:

 • 5 филиала на „Фантастико“ – на бул. „Цариградско шосе“ в Младост-1 в района на МБАЛ „Света Анна“, на бул. Йерусалим №22 в Младост-1, в Младост-3 до бл. 321, бул. „Александър Паскалев“ в Младост-4 и на ул. Атанас Москов №15, точно до Бизнес Парк;
 • 6 филиала на „Т-Маркет“ - на пазар "Мусагеница" в Младост 1, на ул. „Йерусалим“ 15, до бл. 72А, на ул. „проф. д-р Васил Златарски“ 3, до бл. 206, на ул. „Бъднина“ 15;
 • 4 филиала на „Билла“ – на ул. "Полковник Георги Янков 17" в Младост 1, а бул. „Александър Малинов“ до Младост-1А, на ул. „406“ в Младост-4 и на бул. Ал. Малинов №91, срещу Академията на МВР;
 • хипермаркет „ХИТ“ – разположен на бул. „Александър Малинов“ между Младост-2 и Младост-4;
 • три супермаркета от веригата „Лидъл“ – на ул. 406 в Младост-4, на бул. „Андрей Ляпчев“ 52, на ул. „д-р Атанас Москов“ 18
 • хипермаркет „Кауфланд“ – на ул. „Филип Аврамов“ в Младост-3;
 • 3 филиала на „Хранс Комерс“ – два в Младост-1 и един в Младост-2;
 • 2 филиала на магазини 345, които се намират в Бизнес Парк;
 • два ресторанта за бързо хранене „Макдоналдс“;
 • хипермаркет за бяла и черна техника „Технополис“ – в местността „Камбаните“, в близост до Околовръстния път;
 • хипермаркет за мебели и аксесоари за дома „Комо“ – също в местността „Камбаните“ (в съседство до Технополис);
 • хипермаркет за техника ЗОРА – на бул. Андрей Сахаров до пресечката с ул. Йерусалим;
 • и други.

От 21 април 2010 г. в района на кръстовището на локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ и ул. „Йерусалим“ до Младост-1 функционира и Хермес Парк, в който е разположен и търговският център „Дъ Мол“. За разлика от другите търговски обекти обаче, The Mall има по-лош пешеходен достъп. Най-близкият подлез (този на спирка „Окръжна болница“), който свързва мола, разположен от северната страна на „Цариградско шосе“, с жилищните райони от южната му страна, е на около 300 м. разстояние. Единствената изградена връзка от Младост-1 до Хермес Парк и The Mall е тунел за МПС, през който обаче е забранено преминаването на пешеходци. Поради това от жилищните райони около ул. „Йерусалим“ няма никакъв начин да се стигне пеша до Хермес Парк, без да се обикаля през подлеза на спирката на градския транспорт на УМБАЛ „Света Анна“ или под моста на Държавна Печатница.

В ж.к. „Младост“ има няколко пазара – 3 в Младост-1 (до МБАЛ „Св. Анна“ и на бул. „Андрей Сахаров“ до метростанция „Младост 1“, срещу "НСС") и по 1 в Младост-1А и в Младост-4, като особено голямо струпване на магазини и търговски обекти има в района около пазара в Младост-1А, като там се намира и търговският център „Сити Пойнт“.

Други обекти в квартала:

 • Princess Outlet Center;
 • търговски комплекси „Кондор“ и „Инвеко“;
 • Кино „Арена“ в „Камбаните“ до хипермаркетите „Технополис“ и „Комо“;
 • бензиностанция „Shell“;
 • бензиностанция „OMV“;
 • бензиностанция „Еко“;
 • бензиностанция „Лукойл“
 • бензиностанция „Петрол“;
 • печатница „Демакс“;
 • завод за производство на натурални сокове „Флорина България“ АД и много други.

Там са разположени и представителствата на „Опел“, „Тойота“, „Рено и Дачия", най-големият търговски и сервизен център на Huyndai в Европа, централният офис на „Мобиком“, централният офис на „Пощенска Банка“, офиси на „М-Тел“, „Йеттел“, „Виваком“, „Хюлет Пакард (Hewlett-Packard)“ и други. На територията на Младост-4 се намира и Бизнес Парк София, който даде силен подем на икономиката в района.

В Младост, на ул. „Филип Аврамов“ в Младост-3 се намира и детският увеселителен парк „Палавници“ (старо име – Патиланци), който допреди време събираше ежедневно деца от цяла България.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

На територията на района се намират много посолства, в това число на Либия, Йемен, Камбоджа и др. Районната администрация активно работи с българо-либийската асоциация „Сахара“.

Известни жители[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]