Многолетие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Многая лета)

Многолетието е част от православното богослужение и византийския дворцов церемониал, с която се пожелават дълги години живот и благополучие, обикновено под формата на солов речитатив и хоров припев.

Първоначално многолетието е форма на отдаване на почит към византийските императори. Още „Книга за церемониите“ в X век описва химни с аналогично съдържание, изпълнявани при посрещане на владетеля. По-късно многолетието е включено в църковното богослужение.

Вариант на Бортнянски[редактиране | редактиране на кода]

Днес в България е най-популярен вариантът на многолетието по музика на руския композитор Дмитрий Бортнянски.[1][2] То е известно в изпълнението на оперния певец Борис Христов, записано в храм-паметник „Александър Невски“ под диригентството на Ангел Попконстантинов през октомври 1976 година и включено в албума „Български и руски църковни песнопения“. В края на записа отекват и камбаните на Патриаршеския храм.

Наред с химна на България, песнопението традиционно звучи още в първите минути след настъпването на всяка Нова година. Освен по време на новогодишни чествания изпълнението се слуша и при сватби, рождени дни и други поводи.

Текст (в изпълнение на Христов)

Благоденственное и мирное житие,
здравье же и спасенние,
и во всем благое поспешение!

Подажд, Господи,
благочестивому и православному болгарскому народу
и сохрани его на многая лета!


Хор: Многая лета! Многая лета! Многая лета!

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]