Многонационална бригада „Югоизточна Европа“

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Многонационална бригада „Югоизточна Европа“ МБрЮИЕ (на английски: South-Eastern Europe Brigade, SEEBRIG) е многонационална военна част, чиято цел е мироопазване.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 26 септември 1998 г. министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа подписват в Скопие Споразумение за създаването на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ)[1]. То е подписано от Албания, България, Гърция, Италия, Република Македония, Румъния и Турция. Съгласно споразумението на 31 август 1999 г. в Пловдив, България, е създадена бригадата. През 2003 година е преместена в Кюстенджа, Румъния, през 2007 година в Истанбул, Турция, през 2011 г. в Тирнавос, Гърция, а от 2020 г. в Куманово. Съставът на бригадата е от 5000 души. Структурата на бригадата е командване и щаб, щабна и свързочна роти, бойни подразделения, поддържащи подразделения, батальон за осигуряване и обслужване. Щабът на бригадата наброява във военно време 105 офицери, сержанти, войници и военни служители. В мирно време се състои от 34 души (1 бригаден генерал, 3 полковници, 12 подполковници, 3 майори, 1 капитан, 14 сержанти).

Всяка страна участва с определен тип военни части. Албания участва с 1 пехотна рота, 1 инженерна рота, елементи от батальон за осигуряване и обслужване, България участва с 1 механизиран пехотен батальон, 1 инженерна рота, 1 инженерен взвод, елементи от батальон за осигуряване и обслужване, Гърция участва с 1 механизиран пехотен батальон, 1 инженерна рота, елементи от Тактическа част за въздушен контрол (TACP), елементи от батальон за осигуряване и обслужване, Северна Македония участв с 1 механизирана пехотна рота, 1 инженерен взвод и елементи от батальон за осигуряване и обслужване, Румъния участва с 1 механизиран пехотен батальон, 1 инженерна рота, 1 разузнавателен взвод, елементи от батальон за осигуряване и обслужване, Турция участва с 1 механизиран пехотен батальон, 1 инженерна рота, 1 артилерийска батарея, 1 разузнавателна рота, елементи от Тактическа част за въздушен контрол, елементи от батальон за осигуряване и обслужване.

Командири[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]