Зала „Колодрума“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Колодрума“
Общи данни
Адрес Пловдив, бул. Найчо Цанов
Построен 20082015
Открит 30 август 2015 г.
Собственик Община Пловдив
Поддържан от Община Пловдив
Цена над 50 млн. лв. [1]
Архитект арх. Сандер Даума
Капацитет Колоездене: 4 800
Волейбол: 6 100
Баскетбол: 6 100
Хандбал: 6 100
Футбол: 6 100
Концерти: 7 500

Многофункционалната спортна зала в Пловдив (известна още като пловдивски колодрум) e част от спортен комплекс, разположен в зоната с граници бул. „Асеновградско шосе”, ул. „Менделеев“ и ул. „Найчо Цанов“. Спортното съоръжение изпълнява функцията на покрит колодрум, спортна зала, концертна зала и място за множество социални прояви и мероприятия. Изградено е на мястото на бившия открит колодрум в града под тепетата и към момента е единственият покрит колодрум в България и един от най-модерните на Балканите.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Съоръжението има разгъната застроена площ от 37 000 кв.м, с три подземни и две надземни нива. Спортната зала разполага с 3 000 кв.м комбинирано игрище за 22 вида спорт (вж. „Спортове в залата“ по-долу).[2]

На 1 м над самото игрище е развита велописта с олимпийски размери (250 м дължина и 7 м ширина и виражи от 120 до 420) под формата на асиметрична елипса. Пистата за колоездене е с изцяло дървена конструкция със специално покритие от сибирска лиственица. Параметрите ѝ са съгласувани с арх. Сандер Даума /Холандия/, притежаващ лиценз за проектиране и изменение на писти за колоездене.[3]

Залата има максимален капацитет от малко над 6 000 седящи места, от които 4 530 стационарни и 1 515 на допълнителни телескопични подвижни трибуни.[4] Те са изградени в пълно съответствие с българските норми и световните стандарти и практика. Ширината на редовете на стационарните и телескопичните трибуни е 85 см.

Трибуни[редактиране | редактиране на кода]

Трибуни Седящи места
Стационарни 4 530
ВИП трибуни 153
Подвижни телескопични 1 515
Места за инвалиди 24
Общо 6 222

Капацитет[редактиране | редактиране на кода]

Капацитет Места
Основен капацитет при спорт колоездене 4 800
Основен капацитет за различни спортове (волейбол, баскетбол, хандбал, футбол) 6 100
Максимален капацитет при концерти + игрално поле (подреждане сифирани столове или правостоящи) 7 430
Максимален капацитет при разгънати телескопични трибуни + игрално поле + правостоящи 7 530

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за изграждането на покрит колодрум в Пловдив започва да се реализира от пловдивското колоездачното дружество „Цар Симеон“ и строителната компания „Реа 96“ ООД.[5] Клубът по колоездене предоставя собствен терен от 37 дка, върху който ще бъде построено спортното съоръжение, а „Реа 96“ е основният инвеститор. Идеята е в съседство на залата да се строят хотелска и търговска част, както и жилищен комплекс от закрит тип, като от продажбите на недвижими имоти се финансира изграждането на колодрума.

Символичната първа копка на новата зала е направена по време на колоездачната обиколка на България през 2007 г. На 30 януари 2008 г. започва разчистването на терена, като съществуващият на това място стадион „Акамедик“ с бетонен колодрум е съборен. Първоначално срокът за завършването на залата е две години след започването на същинското строителство.

Строителството на залата върви по-бавно от очакваното. В средата на август 2009 г. е завършена покривната конструкция на съоръжението, а скоро след това е завършен грубият строеж. Въпреки, че дълго време успяват да избегнат ефектите на световната финансова и икономическа криза, от колоездачното дружество все пак не се справят с финансовите проблеми. Фирмата „Реа 96“ фалира, което прекъсва изграждането на жилищните и търговски постройки в съседство. Това от своя страна се отразява негативно върху строежа на залата. Колоездачното дружество не разполага с достатъчен ресурс да завърши амбициозното си начинание, в резултат на което изграждането на покрития колодрум е спряно за неопределен период от време.

За възобновяване на строителните дейности се разчита на съдружие между колоездачния клуб и община Пловдив или правителството на България в лицето на Министерството на младежта и спорта. След дълги разговори и срещи между двете страни на 18 март 2011 г. министърът на финансите по време на управлението на ГЕРБ Симеон Дянков заявява, че държавата ще се ангажира с довършването на спортното съоръжение. Предвижда се залата да бъде откупена от колоездачното дружество и да се прехвърли за стопанисване на Община Пловдив. [6]

Спортове в залата[редактиране | редактиране на кода]

В залата могат да се практикуват 22 вида спорт:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Капитал 15 януари 2013
  2. Строителство на многофункционална спортна зала, Предназначение на залата
  3. Строителство на многофункционална спортна зала, Писта за колоездене
  4. Строителство на многофункционална спортна зала, Трибуни и седящи места
  5. www.plovdiv24.bg, Започва строежът на пловдивската многофункционална зала
  6. www.plovdiv24.bg Държавата дава 12 милиона за довършване на колодрума

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]