Многофункционална спортна зала (колодрум) Пловдив

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Многофункционална спортна зала Пловдив
Колодрум
Общи данни
Адрес Пловдив, бул. Найчо Цанов
Построен 20082015
Открит 30 август 2015 г.
Собственик Община Пловдив
Поддържан от Община Пловдив
Цена над 50 млн. лв. [1]
Архитект арх. Сандер Даума
Капацитет Колоездене: 4 800
Волейбол: 6 100
Баскетбол: 6 100
Хандбал: 6 100
Футбол: 6 100
Концерти: 7 500

Многофункционалната спортна зала в Пловдив (известна още като пловдивският колодрум) e част от спортен комплекс, разположен в зоната с граници бул. „Асеновградско шосе”, ул. "Менделеев" и ул. "Найчо Цанов". Спортното съоръжение изпълнява функцията на покрит колодрум, спортна зала, концертна зала и място за множество социални прояви и мероприятия. Изградено е на мястото на бившият открит колодрум в града под тепетата и към момента е единственият покрит колодрум в България и един от най-модерните на Балканите.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Съоръжението има разгъната застроена площ от 37 000 кв.м, с три подземни и две надземни нива. Спортната зала разполага с 3 000 кв.м комбинирано игрище за 22 вида спорт (вж. "Спортове в залата" по-долу).[2]

На 1 м над самото игрище е развита велописта с олимпийски размери (250 м дължина и 7 м ширина и виражи от 120 до 420) под формата на асиметрична елипса. Пистата за колоездене е с изцяло дървена конструкция със специално покритие от сибирска лиственица. Параметрите ѝ са съгласувани с арх. Сандер Даума /Холандия/, притежаващ лиценз за проектиране и изменение на писти за колоездене.[3]

Залата има максимален капацитет от малко над 6 000 седящи места, от които 4 530 стационарни и 1 515 на допълнителни телескопични подвижни трибуни.[4] Те са изградени в пълно съответствие с българските норми и световните стандарти и практика. Ширината на редовете на стационарните и телескопичните трибуни е 85 см.

Трибуни[редактиране | редактиране на кода]

Трибуни Седящи места
Стационарни 4 530
ВИП трибуни 153
Подвижни телескопични 1 515
Места за инвалиди 24
Общо 6 222

Капацитет[редактиране | редактиране на кода]

Капацитет Места
Основен капацитет при спорт колоездене 4 800
Основен капацитет за различни спортове (волейбол, баскетбол, хандбал, футбол) 6 100
Максимален капацитет при концерти + игрално поле (подреждане сифирани столове или правостоящи) 7 430
Максимален капацитет при разгънати телескопични трибуни + игрално поле + правостоящи 7 530

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за изграждането на покрит колодрум в Пловдив започва да се реализира от пловдивския колоездачното дружество "Цар Симеон" и строителната компания "Реа 96" ООД.[5] Клубът по колоездене предоставя собствен терен от 37 дка, върху който ще бъде построено спортното съоръжение, а "Реа 96" е основният инвеститор. Идеята е в съседство на залата да се строят хотелска и търговска част, както и жилищен комплекс от закрит тип, като от продажбите на недвижими имоти ще се финансира изграждането на колодрума.

Символичната първа копка на новата зала е направена по време на колоездачната обиколка на България през 2007 г. На 30 януари 2008 г. започва разчистването на терена, като съществуващият на това място стадион "Акамедик" с бетонен колодрум е съборен. Първоначално срокът за завършването на залата е две години след започването на същинското строителство.

Строителството на залата върви по-бавно от очакваното. В средата на август 2009 г. е завършена покривната конструкция на съоръжението, а скоро след това е завършен грубият строеж. Въпреки, че дълго време успяват да избегнат ефектите на световната финансова и икономическа криза, от колоездачното дружество все пак не се справят с финансовите проблеми. Фирмата "Реа 96" фалира, което прекъсна изграждането на жилищните и търговски постройки в съседство. Това от своя страна се отразява негативно върху строежа на залата. Колоездачното дружество не разполага с достатъчен ресурс да завърши амбициозното си начинание, в резултат на което изграждането на покрития колодрум е спряно за неопределен период от време.

За възобновяване на строителните дейности се разчита на съдружие между колоездачния клуб и община Пловдив или правителството на България в лицето на Министерството на младежта и спорта. След дълги разговори и срещи между двете страни на 18 март 2011 г. министърът на финансите по време на управлението на ГЕРБ Симеон Дянков заявява, че държавата ще се ангажира с довършването на спортното съоръжение. Предвижда се залата да бъде откупена от колоездачното дружество и да се прехвърли за стопанисване на Община Пловдив. [6]

Спортове в залата[редактиране | редактиране на кода]

В залата могат да се практикуват 22 вида спорт:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Капитал 15 януари 2013
  2. Строителство на многофункционална спортна зала, Предназначение на залата
  3. Строителство на многофункционална спортна зала, Писта за колоездене
  4. Строителство на многофункционална спортна зала, Трибуни и седящи места
  5. www.plovdiv24.bg, Започва строежът на пловдивската многофункционална зала
  6. www.plovdiv24.bg Държавата дава 12 милиона за довършване на колодрума

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]