Мобилно приложение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Приложения на Samsung Galaxy S8 с операционна система Android

Мобилното приложение е компютърна програма, създадена, за да работи на мобилни устройства като смартфони и таблети.[1] Повечето мобилни устройства се продават с предварително инсталирани приложения като уеб браузър, e-mail клиент, календар, картографско приложение и „магазин за приложения“ – приложение, с което се изтеглят други приложения, освен това то служи за купуване на музика и медия. Някои предварително инсталирани приложения могат да бъдат деинсталирани, за да се освободи място, докато други не могат, освен ако на устройството не се разреши root достъп.

Приложенията, които не са предварително инсталирани, обикновено се предлагат в „магазин за приложения“. Всяка мобилна платформа си има отделен магазин:

Някои приложения са безплатни, докато други са платени. Около 30% от печалбите отиват при дистрибутора на магазина (Google, Apple, Microsoft и други), а останалата част отива при разработчика. Цената на приложението може да варира според различната платформа (обикновено не надвишава 100 €).[2] Приложенията се разделят на категории според тяхното предназначение и функции.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Marziah Karch. A Beginner's Guide to Mobile Apps. // Lifewire.
  2. Joe Hindy. 10 most expensive Android apps and games!. // Android Authority.