Могилец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Североизточна България. За селото във Вардарска Македония вижте Могилец (Община Брод).

Могилец
Общи данни
Население 411 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 6,333 km²
Надм. височина 279 m
Пощ. код 7943
Тел. код 06046
МПС код Т
ЕКАТТЕ 48790
Администрация
Държава България
Област Търговище
Община
   - кмет
Омуртаг
Ешреф Ешрефов
(ДПС)
Кметство
   - кмет
Могилец
Хюсеин Хасан
(ДПС)

Могилец е село в Североизточна България. То се намира в община Омуртаг, област Търговище. Основната част от жителите му са къзълбаши.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Името на селото идва от седемте могили край него, будещи интереса на археолози и иманяри от години. През 60-те години на миналия век Димитър Овчаров прави там разкопки и попада на останките от римска вила от II-III в. сл. Хр. По-точно на нейната стопанска част, защото разкритите помещения са доста бедни и очевидно свързани само със селскостопанска дейност. Намерената керамика е семпла и явно е използвана от обикновени селяни. Най-скъпият предмет е бронзова апликация с образа на неидентифицирана богиня.

През 2011 г. към могилите край Могилец се насочва младият търговищки археолог Стефан Иванов. Първо е направено геофизично проучване, което дава възможност на учения да се съсредоточи към една от тях. Подкрепен финансово от кметовете на Омуртаг и Могилец - Неждет Шабан и Мустафа Мустафов, той започва напрегната двумесечна работа. Набелязаната могила е висока почти 6 м и е разположена в центъра на селището. Именно това я е спасило от иманярски набези, въпреки че е имало поне пет опита в миналото да бъде разкопана.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Събор на селото всяка година на 1 май.

Източник[редактиране | редактиране на кода]

  1. Миков, Любомир. Култова архитектура и изкуство на хетеродоксните мюсюлмани в България (XVI-XX век). София, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 2007. ISBN 978-954-322-197-4. с. 372.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]