Могилец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за селото в Североизточна България. За селото във Вардарска Македония вижте Могилец (община Брод).

Могилец
Общи данни
Население524 души[1] (15 септември 2022 година)
82,8 души/km²
Землище6,333 km²
Надм. височина306 m
Пощ. код7943
Тел. код06046
МПС кодТ
ЕКАТТЕ48790
Администрация
ДържаваБългария
ОбластТърговище
Община
   кмет
Омуртаг
Ешреф Ешрефов
(ДПС)
Кметство
   кмет
Могилец
Хюсеин Хасан
(ДПС)

Могилец е село в Североизточна България. То се намира в община Омуртаг, област Търговище. Основната част от жителите му са къзълбаши.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Името на селото произхожда от седемте могили край него, будещи интереса на археолози и иманяри от години. През 60-те години на миналия век Димитър Овчаров прави там разкопки и попада на останките от стопанската част на римска вила от II-III в. сл. Хр. Разкрити са въоръжение (върхове от копия) и керамика, която е семпла и явно е използвана от обикновени селяни. Най-скъпият предмет е бронзова апликация с образа на неидентифицирана богиня. Вероятно вилата е разрушена в средата на III в.[3].

През 2011 г. към могилите край Могилец започва работа археологът Стефан Иванов. Той е подкрепен финансово от кметовете на Омуртаг и Могилец – Неждет Шабан и Мустафа Мустафов. Първо е направено геофизично проучване, което дава възможност на учения да се съсредоточи към една от тях.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Събор на селото всяка година на 1 май.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Миков, Любомир. Култова архитектура и изкуство на хетеродоксните мюсюлмани в България (XVI-XX век). София, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 2007. ISBN 978-954-322-197-4. с. 372.
  3. Станимир Стойчев, Стефан Петров Иванов, ВЪРХОВЕ ЗА КОПИЯ ОТ ФОНДА НА ИМ ТЪРГОВИЩЕ IV–III в. пр.н.е.–V в. сл.н.е.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]