Направо към съдържанието

Моделизъм в Ботевград

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Моделизмът в Ботевград започва да се практикува още през 1950-те години като извънкласни занимания в училищата. След откриването на Пионерския дом в Ботевград, заниманията се преместват там като обособени кръжоци по моделизъм. По-късно е основан Общински моделен клуб в Ботевград към Организация за съдействие на отбраната. Спечелени са няколко медала по корабомоделизъм от републикански първенства.

История[редактиране | редактиране на кода]

Пионерски дом[редактиране | редактиране на кода]

Кръжокът по корабомоделизъм към Пионерски дом, 1970-те години

Пионерският дом в Ботевград е открит на 15 септември 1960 г. в старата сграда на общината.[1] По-късно там се обособява работилница в която се провеждат кръжоците по различните видове моделизъм – авиомоделизъм, автомоделизъм, корабомоделизъм и ракетомоделизъм.

Общински моделен клуб[редактиране | редактиране на кода]

Със създаването на Организация за съдействие на отбраната, през 1970-те години се сформира и местен Общински моделен клуб Ботевград, който започва да ръководи дейността. Първоначално занятията се провеждат в къща на бул. „България“, а по-късно в сграда на ул. „Ген. Гурко“ №10. След демократичните промени, закриването на ОСО и спирането на държавното финансиране – практикуването и преподаването на моделизъм в цялата страна, включително и в Ботевград, значително се ограничава.

Корабни модели[редактиране | редактиране на кода]

Ръководител на кръжока по корабомоделизъм е Христо Боевски. Два от неговите кораби печелят медали – Пожарен кораб FLB 23 и Торпедоносец клас Г-5 – съответно в средношколски и пионерски първенства.

Пожарен кораб FLB 23
Торпедоносец Г-5

Медали[редактиране | редактиране на кода]

Година Класиране Клас Модел Участник Ръководител Място на състезанието Справка
1986 C2 Пожарен кораб FLB 23 Валентин Василев Христо Боевски Републиканско първенство в София [2] (Неправилно споменат като Валентин Владимиров)
1986 F2A Пожарен кораб FLB 23 Валентин Василев Христо Боевски Републиканско първенство в Стара Загора [3]
1987 F2A Пожарен кораб FLB 23 Валентин Василев Христо Боевски Републиканско средношколско първенство по корабомоделизъм в Пазарджик [4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Влайкова, Симеонка. Ботевград през годините. Втора част. Ботевград, 2003.
  2. Средношколски първенства // Млад конструктор 4. 1986. с. 34.
  3. Средношколски първенства // Млад конструктор 5. 1986. с. 34.
  4. Средношколски първенства // Млад конструктор 4. 1987. с. 34.