Мозамбик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Република Мозамбик
República de Moçambique
      
Национален химн
Pátria Amada
Местоположение на Мозамбик
Местоположение на Мозамбик
География и население
Площ 801 590 km²
(на 35-о място)
Води 2.2%
Столица Мапуто
Най-голям град Мапуто
Официален език португалски
Население (2016) 28 829 476
(на 50-о място)
Гъстота на нас. 37 души/km²
(на 178-о място)
Управление
Форма Полупрезидентска република
Президент Филипе Нюси
Министър-председател Карлос Росарио
История
Независимост
– призната
от Португалия
25 юни 1975
Икономика
БВП (ППС, 2017) $37.386 млрд.
БВП на човек (ППС) $1265[1]
БВП (ном., 2017) $12.345 млрд.
БВП на човек (ном.) $417
ИЧР (2015) Повишение 0.418 (нисък)
(на 181-во място)
Коеф. на Джини (2008) 45.7 (среден)
Валута Метикал (MZN)
Други данни
Часова зона UTC+2
Код по ISO MZ
Интернет домейн .mz
Телефонен код +258
Република Мозамбик в Общомедия

Мозамбик, официално Република Мозамбик, е страна в югоизточна Африка, която граничи с Индийския океан на изток, с Танзания на север, с Малави и Замбия на северозапад, Зимбабве на запад и с Есватини и РЮА на юг. Страната е с площ 801 590 кв. км и е на 25-о място по големина на територията сред другите държави. Площта на Мозамбик е приблизително колкото тази на Турция.

Днешните мозамбикански земи са били открити от Вашку да Гама през 1498 и станали португалска колония през 1505. Мозамбик е член на общност на португалоезичните държави и на общността на нациите.

География[редактиране | редактиране на кода]

Климатът в северната и централната част на страната е субекваториален, а в южната-тропичен. Сухият сезон продължава от април до септември, когато е и най-доброто време да се посети страната. Тогава температурите са по-ниски – максималните варират около 25 °C, а минималните са около 15 °C и валежите са значително по-малко отколкото през дъждовния период. Дъждовният период продължава от октомври до март, когато средните температури са около 31 °C и има значителни по количество валежи. Най-високата температура, измерена в Мозамбик е 47,1 °C, а най-ниската – около 1 °C.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ранна история[редактиране | редактиране на кода]

През I-V век територията на днешен Мозамбик е заселена от използващите желязо народи банту, които идват от запад и север по долината на Замбези и постепенно заемат също платата и крайбрежните области. Те установяват земеделски общности или общества, базирани на пасищното говедовъдство.

От края на I хилядолетие Мозамбик е включен в търговските мрежи в Индийския океан, които достигат до южното пристанище Чибуене.[2] Търговски селища, като Софала и Ангоче са интегрирани в областта Зангебар и стават важни центрове на търговията с Ислямския свят на роби, злато, слонова кост и други стоки. Археологични свидетелства от XI-XIV век в Маникени говорят за оживени връзки с разположения във вътрешността на континента град Велик Зимбабве. През XII територии от днешните Мозамбик и Зимбабве влизат в африканската държава Мономотапа.

Португалска колония[редактиране | редактиране на кода]

Пътуването на Вашку да Гама през 1498 година превръща Португалия във важен нов фактор в търговията в Индийския океан, като в Мозамбик португалците ликвидират мюсюлманската търговска и военна хегемония, превръщайки пристанищата в своя база по морския път към Азия. В самото начало на XVI век те установяват контрол над остров Мозамбик и пристанището Софала, а през 30-те години малки групи търговци и търсачи на злато проникват във вътрешността. С основаването на търговските и военни постове Сена и Тете по течението на Замбези се опитват да установят контрол над търговията със злато.[3]

XIX-XX век[редактиране | редактиране на кода]

През 1886 – 1893 – границите на колонията са установени след съгласуване с Великобритания и Германия. През 1951 – Мозамбик е обявен за португалска отвъдморска провинция.

Независим Мозамбик[редактиране | редактиране на кода]

През 1964 – започва въоръжено въстание под ръководството на Фронта за освобождение на Мозамбик (ФРЕЛИМО, основан през 1962). На 25 юни 1975 – след революцията в Португалия (април 1974) по споразумение с новото португалско правителство Мозамбик е провъзгласен за независима република с президент – С. Машел. През 1977 – ФРЕЛИМО е преобразуван в партия. През 1979 – въоръжени стълкновения с антиправителствени сили. През 1986 – президент Ж. А. Шисано, преизбран 1994, 1999. През 1990 – с новата конституция се слага край на еднопартийния режим. През 1992 – сключва се мир между Ж. А. Шисано и бунтовниците. През 1994 – първи в историята на страната свободни демократични избори (за президент и парламент). През 1995 – влиза в състава на Общността. През 2005 – президент става А. Е. Гебуза. Мозамбик е член на ООН (1975).

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Мозамбик надхвърля 21 млн. души. За сравнение, през 1997 населението е било 16 млн. души. Бързото нарастване на броя на населението се дължи на високия естествен прираст. Средната продължителност на живота в Мозамбик е 41 години. Средно на една жена в Мозамбик се падат пет деца. Значителен е броят на заболелите от СПИН – те са 1,3 млн. или 12 % от населението. Над 99% от населението са африкански племена – Маконде, Яо, Суахили, Тсонга и др. Останалата част са европейци и индийци. Религиите, които изповядва населението са: католицизъм (23,8%), ислям (17,8 %), ционизъм (африканска форма на християнството) (17,5 %) и 23,1% са нерелигиозни. Макар че португалският е официалният език в Мозамбик, по-голямата част от населението говори на други, африкански езици.

Държавно управление[редактиране | редактиране на кода]

Мозамбик е Република. Начело на държавата и правителството стои президента. Политическите партии в Мозамбик са: Партия Фрелимо и Национално съпротивление на Мозамбик.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Провинциите в Мозамбик

Мозамбик е разделен на 10 провинции и столицата Мапуто, която има статут на провинция. Провинциите са разделени на 146 окръга (дищриту).[4]

Провинциите са:

 1. Кабо Делгадо
 2. Газа
 3. Инямбане
 4. Маника
 5. Мапуто Сидади[5]
 6. Мапуто
 7. Нампула
 8. Няса
 9. Софала
 10. Тете
 11. Замбезия

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от населението се занимава с отглеждане на царевица и маниока или работи на плантации за отглеждане на износни култури – кокосови палми, памук, захарна тръстика, кашу, сизал, тропични плодове. Основен отрасъл е и риболовът, а ловът на скариди е от особено значение за износа на страната.[6]

Мозамбик разполага с големи залежи на мед, желязо, уран, въглища, природен газ, диаманти. Добивната промишленост, обаче, тепърва се развива.[6]

Официалната валута е новият метикал (към 2007 г. 1 американски долар се равнява на 25 метикала), който замести стария с размер 1000 към 1. Старата валута ще бъде изкупувана от банката на Мозамбик до края на 2012 г. Американския долар, ранда на ЮАР, а в последно време и еврото са широко разпространени в страната и се използват в бизнес сделките. Минималната легална заплата на човек е 60 долара за месец.

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. www.imf.org
 2. Sinclair 2012.
 3. Brown 2006.
 4. Божинов, Петков, Димитров (2007), стр. 420
 5. Божинов, Петков, Димитров (2007), стр. 421
 6. а б Клайв Джифърд. География на света. 2005. ISBN 954-625-359-6. с. 377.
Цитирани източници

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.