Мойсей (операция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Мойсей.

Операцията Мойсей, наречена на библейската фигура Мойсей, е тайно преселване на около 8000 етиопски евреи в Израел (т.нар.Бета израел или „фалаши“), спасени от бежанските лагери в Судан.

По време на бедствията от глада в Етиопия през 1984-1985 г. хиляди евреи бягат от Етиопия в бежанските лагери в Судан. Операцията за тяхното спасение е проведена от 21 ноември 1984 г. до 5 януари 1985 г. под ръководството на Израелските отбранителни сили и ЦРУ. По въздушен път, със самолети на израелската авиокомпания EL AL в Израел са транспортирани тайно около 8000 „етиопски евреи“. След изнасяне на историята в медиите, под натиск на Арабските държави операцията е прекратена, за да бъде последвана още същата 1985 година от Операцията Джошуа. Имиграцията на фалашите завършва през 1991 г. с Операцията Соломон.

Въпреки стриктните проверки при пристигане в Израел, според някои изследователи не всички от фалашите са юдеи. Някои от тези хора просто са подтикнати от глада и мизерията в суданските бежански лагери да се обявят за юдеи за да бъдат спасени в Израел.

По-късно голяма част от „фалашите“, или както те самите се наричат Бета израел са заселени в еврейски селища в окупираната от Израел Ивица Газа. Въпреки създадените правителствени програми, интеграцията на голяма част от възрастното население на фалашите се оказва невъзможна.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]