Мокачино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мокачино
Информация
Произход Йемен
Въведена18 век
Съставкикапучино, сметана и шоколад, и понякога какао на прах
Начин на сервиранетопло
Мокачино в Общомедия

Мокачино (на италиански: Mocaccino или Mokaccino, на английски: caffè mocha;[1] също mochaccino или mochachino[2]) е топла напитка, съставена от капучино, сметана и шоколад, понякога с добавка на какао на прах. Тя е вариант на кафелате[3] и обикновено се сервира в стъклена чаша, а не в порцеланова чаша с дръжка. Подобно на лате името му обикновено се съкращава на мока. Названието „мокачино“ се използва в Европа, а в Северна Америка напитката е известна с името „мока“.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Името му произлиза от 18 век от пристанищния град Мока (Mokha или Moca) в Йемен, който е бил един от центровете на ранната търговия с кафе.[4][5][6]

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на кафелате мокачиното се основава на еспресо и горещо мляко, но е с добавен шоколадов аромат и подсладител, обикновено под формата на какао на прах и захар. Много разновидности вместо това използват шоколадов сироп, а някои може да съдържат черен или млечен шоколад.

Мокачиното в най-основната си формулировка може също да се нарече горещ шоколад с добавено (напр. шот) еспресо. Подобно на капучиното то обикновено съдържа отличителна млечна пяна отгоре, което е често срещано и при горещия шоколад, а понякога вместо това се сервира с бита сметана. Обикновено се поръсва с канелен прах, захар или какао на прах, а отгоре може да се добави и маршмелоу за вкус и украса.

Вариант е бялото мокачино, направено с бял шоколад вместо с млечен или черен. Има и варианти на напитката, които смесват двата сиропа; тази смес се споменава с няколко имена, включително черно и бяло мока, мраморно мока, тен мока, смокинг мока и зебра мока.

Друг вариант е мокачино, което е (двоен) еспресо шот с комбинация или от попарено мляко и какао на прах, или от шоколадово мляко. Както мокачиното, така и кафето мока може да има шоколадов сироп, бита сметана и добавено овкусяване с канела, индийско орехче или шоколадови пръчици.

Трети вариант на кафе мока е с кафе вместо еспресо като основа. Тогава комбинацията е кафе, запарено мляко и добавен шоколад. Това е същото като чаша кафе, смесен с горещ шоколад. Тогава съдържанието на кофеин в този вариант би било еквивалентно на включеното в сместа кафе.

В кафенето се сервира в стъклена чаша, така че да се виждат слоевете кафе, шоколад и млечна пяна (бито мляко). На места вместо шоколад се използва леко алкохолен шоколадов ликьор. Често се бърка с марокино.

Мокачиното има известно сходство и с бицерин – историческата торинска напитка. Друг вариант е еспресино, сервирано в Пулия с или без капка какао на повърхността. За разлика от обикновеното шоколадово капучино мокачиното съдържа по-голямо количество сметана с добавка на какао.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. mochaccino // © 2017 Oxford University Press. Архивиран от оригинала на 2017-03-31. Посетен на 2021-10-29.
  2. mochaccino // Oxford Dictionaries. © 2017 Oxford University Press. Архивиран от оригинала на 2017-03-31. Посетен на 30 March 2017.
  3. Campbell, Dawn, Smith, Janet L. The Coffee Book. Pelican Publishing Company, 1993. ISBN 0882899503. с. 98.
  4. Il mondeo della traduzione
  5. Meaning of mocha in English // Архивиран от оригинала на 2020-07-03. Посетен на 29 окт. 2021.
  6. Eschner, Kat. "Your Mocha is Named After the Birthplace of the Coffee Trade". Smithsonian. Посетен на 29 окт. 2021 г.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата caffè mocha в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​