Молдова (област)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Молдавия)
Направо към: навигация, търсене
Молдовско княжество
(1346 – 1859)
Местоположение на Молдова
Местоположение на Молдова
География и население
Столица Бая, Сирет, Сучава, Яш
Официален език църковнославянски, молдовски (след 17-ти век)[1]
Управление
Форма Княжество
Княз
(войвода, господар)
Драгош (първи)
Александру Йоан Куза (последен)
История
Икономика
Валута талер

Молдова или по-рядко Молдавия (на румънски Moldova) е територия, която през Средновековието е била самостоятелно княжество, а днес е разделена между Румъния, Република Молдова и Украйна.

География[редактиране | редактиране на кода]

Молдова е разположена между Карпатите и река Днестър, а река Прут я пресича през средата от север на юг.

Източната част се нарича Бесарабия и е поделена между Република Молдова и Украйна. Североизточната е известна като Буковина и е разделена между Румъния и Украйна. Югоизточната част се намира в Украйна и е известна като Буджак или Южна Бесарабия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Марамурешкия войвода на унгарска служба Драгош отвоюва през 40-те години на 14 век от татарите от Златната орда земите на Молдова и в резултат от това, след кратко властване на неговите наследници, при Богдан I се образува в опозиция на унгарската корона Молдовското княжество.

Частта от Молдова, която е на запад от Прут, се обединява с Влашко през 1859, за да образуват княжеството Румъния. Молдова на изток от Прут е окупирана от Русия през 1812 и наречена Бесарабия. Там се заселват десетки хиляди българи, избягали от отоманския гнет, които получават специални привилегии от Санкт Петербург. Молдова е обединена с Румъния през 1918. През 1940 е окупирана от Съветския съюз, но Румъния възвръща територията ѝ през 1941. През 1944 тя отново е окупирана от СССР и е преобразувана в Молдавска Съветска Социалистическа Република, която през 1991 обявява своята независимост като Република Молдова.

Обединението на Източна Молдова с Румъния е подкрепено от Парижкия договор от 1920, но това не е признато от Съветския съюз. След Втората световна война части от Източна Молдова са превърнати в МССР, а южната (Буджак) и северната (Северна Буковина) са присъединени към Украйна. През 1991 МССР обявява своята независимост под името „Молдова“.

Име[редактиране | редактиране на кода]

Първото име на региона е Богдания, тъй като е кръстено на Богдан I, основателят на Молдова. Имената „Молдова“ или „Молдавия“ идват от името на река Молдова, но точната етимология не е изяснена. Съществуват няколко версии:

  • от латинското „mollis Davia“. Това означава „блага Дакия“ и е свързано с плодородността на земята.
  • дако-румънското „Molte-dava“ („много градове“), но това не следва звуковите промени, които биха накарали „в“ да изчезне.
  • старогерманското „Molde“.
  • славянска етимология („-ова“ е често срещан суфикс в славянските езици).

Население[редактиране | редактиране на кода]

Частта от Молдова, която днес се намира на територията на Румъния, има 4 681 555 души (2002), а в молдовската част живеят 4 431 570 души през 2002. Няма сигурни данни за населението в украинската част, но се смята, че там живеят между 1,5–2 млн души. Общо в историческата област Молдова живеят над 10,5 млн души, от които над 300 хил. етнически българи.

Герб на Румъния[редактиране | редактиране на кода]

Молдова е представена в герба на Румъния като юница.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Черепнин Л. В. История Молдавской ССР: С древнейших времен до Великой Октябрьской социалистической революции – Кишинёв: Картя молдовеняскэ, 1965 – С. 263