Молдовски език

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Молдовски език е официалното име на румънския език, използвано по политически причини от правителството на Република Молдова. Разликата между румънския и молдовския се оспорва и от водещи молдовски лингвисти.

Карта на румънските диалекти

Макар че в Конституцията на Република Молдова официалният език на страната е определен като молдовски, наименованието на езика, който се изучава днес в средните и висши училища – с изключение на част от училищата в Приднестровието, е румънски.

Азбука[редактиране | редактиране на кода]

При създаването на Молдовската АССР през 1924 г. се въвежда изписването на езика на кирилица[1].

През 30-те години на XX век държавната политика на Съветския съюз се променя в посока сближаване на молдовската култура с румънската с цел вливане на Румъния в съюза. Едно от средствата е преминаване към изписване на латиница. Появяват се защитници на кирилицата, наричани „самобитници“ в противовес на „румънизаторите“[2].

През 1989 г. Република Молдова се връща към употреба на румънската латиница с тенденция към постепенно отпадане на кирилицата от двойната употреба. Кирилицата е запазена като официално изписване в отцепилата се и непризната Приднестровска молдовска република.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Програма на Института за достъп до Интернет на Молдова – Олег Галущенко, Борьба между румынизаторами и самобытниками в Молдавской АССР (20-е годы)
  2. пак там – Олег Галущенко, Борьба между румынизаторами и самобытниками в Молдавской АССР (30-е годы)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]