Момина клисура (пролом на Марица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Момина клисура.

Момина клисура
Bulgaria location map.svg
42.2325° с. ш. 23.9517° и. д.
Момина клисура
Момина клисура
Г. К.: 42° 13' 57'' N, 23° 57' 06'' E
Тип на обекта: пролом
Данни
Надм. височина: 378 m
държава: България
река: Марица
Проломът при Габровица
Проломът при Белово

Проломът Момина клисура е пролом на река Марица в Южна България, между планината Рила на юг и югозапад и рида Еледжик (част от Ихтиманска Средна гора) на север и североизток в Община Белово, област Пазарджик. Свързва най-югозападната част на Костенецко-Долнобанската котловина с най-западната част на Горнотракийската низина.[1]

Проломът е с дължина около 16 km, а средната му надморската височина е около 378 m. Проломът е антецедентен и е всечен в кристалинни шисти и мрамори с множество карстови форми – понори и пещери. При протичането на Марица през пролома в нея от дясно се вливат реките Сестримска и Яденица. Почвите в пролома са ранкери, литосоли, рендзини и делувиални. Растителната покривка е представена от храсти и гори от келяв габър, а на места склоновете са голи.[1]

Започва югоизточно от град Костенец, на около 460 m н.в. и се насочва на изток-югоизток. В района на гара Сестримо е средата на пролома като тук надморската му височина е около 378 m. Завършва северно от квартал Малко Белово на град Белово, в най-западната част на Горнотракийската низина на 292 m н.в.

По протежението му са разположени селата Габровица и Момина клисура и град Белово.[1]

През пролома преминава участък от 15,9 km от първокласния Републикански път I-8 ГКПП КалотинаСофияПловдивГКПП Капитан Андреево - Капъкуле (от km 148,7 до km 164,6)

Успоредно на шосето преминава и участък около 16 km от трасето на жп линията СофияПловдив.

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Голяма енциклопедия „България“. Том 7. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2012. ISBN 9789548104296. с. 2881 – 2882.