Монако

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Монако.

Княжество Монако
Principauté de Monaco
    
Девиз: „С божията помощ“
Национален химн: Монзеганския химн
Местоположение на Монако
Местоположение на Монако
География и население
Площ 2,026976 km²
(на 192-ро място)
Столица Монако
Най-голям град Монте Карло
Официален език френски
Население
(пребр., 2013)
36 950
(на 214-то място)
Гъстота на нас. 18 664 души/km²
Управление
Принц Албер II
Министър-председател Серж Тел
История
Независимост
– обявена
8 януари 1297
Икономика
БВП (ППС, 2011) $ 5,75 млрд.[1]
(на 166-то място)
БВП на човек (ППС) $ 115 700 [2]
Валута Евро (EUR)
Други данни
Часова зона CET (UTC+1)
Интернет домейн .mc
Телефонен код 337

Княжество Монако̀ (на френски: Principauté de Monaco; на италиански: Principato di Monaco; на окситански: Principat de Mónegue), е конституционна монархия и град-държава в Западна Европа.

Разположено е на френската ривиера между Средиземно море и Франция. То е сред 5-те европейски микродържави и втората най-малка държава в света. То е най-гъсто населената държава на Земята с население от 32 410 души, живеещи на площ от 2,02 кв. км.

География[редактиране | редактиране на кода]

Сателитна снимка

С площ от 1,95 km² Княжество Монако е втората най-малка независима страна след Ватикана. То е разположено на т.нар. Лазурен бряг на Средиземно море, на 18 км източно от Ница. От трите си страни е обградено от Франция, а останалата от Средиземно море. Най-високата точка на страната е 163 м при южния склон на връх „Ангел“ висок 1109 м, намиращ се във Франция. Страната не разполага с никакви природни ресурси.

Монако е разделено на четири части: Монако-Град – старата част на града, разположена на скалист нос, който се разпростира навътре в Средиземно море; Ла Кондамин – територията около пристанището; Монте Карло – основната жилищна и курортна област; и Фонтвиеле – наскоро застроена площ до морето.

Климатът в страната е субтропичен с мека и дъждовна зима и горещо и сухо лято. Средната минимална температура през януари и февруари е 8 °C, а средната максимална температура през юли и август е 26 °C.

История[редактиране | редактиране на кода]

Територията на Монако след 1000 г. пр.н.е. е финикийска колония, а през 1 век влиза в състава на Римската империя. През 1191 година генуезците установяват контрол върху територията.[3] През 1297 фамилията Грималди поема управлението на Монако. В края на 14 и началото на 15 век генуезците обсаждат Монако и го завземат заедно с Рокбрюн, но Грималди успяват да задържат Мантон. През 1407 Рение II успява да върне Рокбрюн под контрола на княжеството, а по-късно и самото Монако.[4] Грималди поддържат съюзнически отношения с Франция с изключение на периода между 1524 и 1621 година, когато Монако е в ръцете на Испания. През 1532 започва управлението на Етиен Грималди, който управлява като регент на малолетния Хоноре I. Етиен използва всяка възможност да увеличи автономията на Монако, но след смъртта му княжеският двор започва да страда от интриги и вътрешни конфликти.[5] През 1793 година революционният режим отхвърля съюзничеството и анексира княжеството.[3] То остава част от Франция до падането на Наполеон Бонапарт, когато Грималди се връщат на власт. Виенският конгрес през 1815 прави Монако протекторат на Сардиния.[3]

Княжеският дворец през 1732

През 1861 година Монако е призната за независима държава според Френско-монегаския договор. Според договора княжеството също предава Мантон и Рокбрюн на Франция.[3] Двете градчета, които от 1848 отказват да плащат данък на Грималди, са един от основните източници на приходи за фамилията. С договора Монако губи 94% от територията и 84% от селскостопанските си площи.[6] Загубите принуждават фамилията да търси нови източници на средства. За целта през 1863 година е основано казиното в Монте Карло, което се настанява в сегашната си сграда през 1879. През 1865 Монако влиза в митнически съюз с Франция. През 1918 е сключен още един договор между двете страни, според който, в случай на изчезване на фамилията Грималди, Монако ще остане автономна страна под протекцията на Франция.[3]

Монако в края на 18-ти или началото на 19 век

През 1936 принц Луи II се среща с германския финансов министър Ялмар Шахт, и двете страни сключват финансови споразумения в полза на немските банки. Чрез Монако и Швейцария, Третият Райх отслабва ефектите от ембаргото на Съюзниците. Княжеството се стреми да остане неутрално, но през ноември 1942 е окупирано от Италия за няколко месеца. На следващата година италианските войски са заменени от германски, но присъствието им е достатъчно дискретно, за да може принцът да поддържа образ на неутралитет. В тази необичайна ситуация е било възможно по улиците на Монако да бъдат забелязани едновременно германски, британски и американски офицери.[7] През 1944 престолонаследникът Рение III постъпва във френската армия и се бие за свободата на Франция.[8]

Рение идва на власт малко преди смъртта на баща си, през май 1949. Седем години по-късно той се жени за американската актриса Грейс Кели, от която има три деца – Каролин, Албер и Стефани. Грейс загива в автомобилна катастрофа през 1982.[8] През 1997 фамилията Грималди чества 700 години от началото на управлението си, а две години по-късно Рение отбелязва 50 години на трона.[3] След смъртта му през 2005 година, управлението поема принц Албер II.

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

Монако е княжество, конституционна наследствена монархия, и се управлява от принц. Законодателната власт принадлежи на принца и на Националния съвет, който се състои от 18 депутати и се избира на всеки пет години. Изпълнителната власт принадлежи на Правителствен съвет, начело на който стои министър-председател.

Природа[редактиране | редактиране на кода]

Стопанство[редактиране | редактиране на кода]

Изглед към Монако

Страната е разположена на Лазурния бряг и затова е един от основните туристически центрове в света. Основните държавни приходи идват от туризма и свързаните с него отрасли на стопанството. Монако разполага със съвременна индустриална база за производство на екологично чисти производства – хранителна и лека промишленост.

Електротехническа, радиоелектронна, химическа, фармацевтична, шивашка, хранително-вкусова, полиграфическа (серии пощенски марки) промишленост, сувенири, търговско-финансова дейност. Игрални домове в Монте Карло, туризъм, океанографски музей, подводен резерват "Ларвото" (50 ha). 1,7 km жп линии, 50 km шосета. Главно пристанище: Монако.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Монако е 32 700 души. Средната гъстота е 16 754 жит.кв.км

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Monaco GDP field listing. // CIA World Factbook. Посетен на 2 октомври 2013.
  2. Monaco GDP per capita field listing. // CIA World Factbook. Посетен на 30 ноември 2017.
  3. а б в г д е Monaco. // Encyclopaedia Britannica Online. Посетен на 22 септември 2013.
  4. Новела, стр. 6
  5. Новела, стр. 7
  6. Новела, стр. 93
  7. Battling Buzzards, стр. 210
  8. а б Rainier III, prince de Monaco. // Посетен на 22 септември 2013.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Астор, Джералд. Battling Buzzards: The Odyssey of the 517th Parachute Regimental Combat Team 1943 – 1945. Dell, 2011. ISBN 0440236932
  • Новела, Рьоне. La Principauté de Monaco. Casa Editrice Bonechi, Флоренция, 2006. ISBN 8870094197

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]