Мона Лиза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мона Лиза
Mona Lisa, by Leonardo da Vinci, from C2RMF retouched.jpg
Леонардо да Винчи
Година между 15031507
Техника масло върху дъска от топола
Размери 77 × 53 cm
Изложена Лувър, Париж
Мона Лиза в Общомедия

Мона Лиза или La Gioconda, Джокондата – „веселата жена“ е картина, нарисувана с маслени бои върху дъска от топола през 16 век от Леонардо да Винчи и е една от най-известните картини в западната история на изкуството; малко други картини са толкова известни и репродуцирани. Картината е собственост на френското правителство и се съхранява в Лувъра в Париж.

На картината е изобразена жена, която гледа към зрителя с „загадъчна усмивка“.

Име на картината[редактиране | редактиране на кода]

Името Мона Лиза произлиза от биографията на Леонардо да Винчи, написана от Джорджо Вазари и публикувана 31 години след смъртта на Леонардо. В нея той идентифицира седящата дама като Лиза, съпруга на богатия флорентински търговец Франческо дел Джокондо. „Мона“ е често срещано в италианския език сливане на "мадона„, което значи “моята дама", еквивалент на френското "Madam"; така името на картината означава "Madam Lisa."

Алтернативното заглавие Джокондата е женски род на Джокондо. На италиански giocondo означава също и 'весел, жизнерадостен, жив' следователно "gioconda" означава "весела жена". Заради усмивката това име придобива двойно значение.

През 19 век и Мона Лиза, и Джокондата са вече утвърдени имена на картината. Преди да се утвърдят тези имена, картината е била назовавана с много и различни описателни изречения като „неизвестната флорентинска дама“ и т.н.

История[редактиране | редактиране на кода]

Мона Лиза - една от големите атракции на Лувърa

Вероятно Леонардо е започнал да рисува Мона Лиза през 1503 и според Вазари я завършва четири години по-късно.

Леонардо взима със себе си картината във Франция през 1516, когато крал Франсоа I кани художника да работи в Кло Люс близо до замъка на краля в Амбоаз. Кралят купува картината за 4000 екю.

След смъртта на Леонардо картината е отрязана, като са отстранени части от двете ѝ страни. Първоначално е имало колони от двете страни на фигурата, познати на изкуствоведите от ранните копия на творбата. Краищата на постаментите все още могат да се видят.

Картината първоначално е изложена във Фонтенбло, а по-късно е преместена във Версайския дворец. След Френската революция е преместена в Лувъра. Наполеон I я премества в спалнята си в Тюйлери; по-късно отново е върната в Лувъра. По време на Френско-пруската война от 18701871, картината е извадена от Лувъра и скрита някъде във Франция.

Картината не е много известна до средата на 19 век, когато е оценена от символисткото течение в изкуствата. Те я свързват с техните идеи за женската загадъчност.

Предположения[редактиране | редактиране на кода]

Графити в Порту, възпроизвеждащи Мона Лиза

През годините след смъртта на Леонардо да Винчи хората си задават въпроса, коя е жената седяща срещу художника. Освен за съпруга на търговец Мона се смята за женския облик на Да Винчи, след като са направени съпоставки с образите на художника и портрета. При задаването на въпроса, защо Лиза се усмихва загадъчно и как е могла да стои неподвижна и усмихната толкова много време, историци и учени изказват предположение, че Джокондата всъщност е имала болест, която не е позволявала на лицевите мускули да се отпуснат и следователно това е било ежедневното ѝ състояние. Според изследвания на френски и канадски учени, когато Леонардо е завършвал картината, Мона Лиза е била бременна.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]