Направо към съдържанието

Монеро (криптовалута)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Монеро
Информация
Програмен езикC++
Операционна системаWindows, Unix-like, OS X
СтатусАктивен
Вид софтуерКриптовалута, Анонимност
ЛицензMIT License
Уебсайтgetmonero.org
Монеро в Общомедия
Monero
Информация
ISO 4217XMR
Странаинтернационална
Символɱ
Валутен курс
BGN EUR USD
Монеро в Общомедия

Монеро (Monero или XMR) е криптовалута с отворен код създадена през април 2014 г., която се фокусира в заменяемост, поверителност и децентрализация. Монеро използва „размътена публична счетоводна книга“, което означава че всеки може да изпраща трансакции, но никой от външните наблюдатели не може да разбере източника, количеството или дестинацията.[1] Монеро използва Proof of Work (на български: доказателство за извършена работа) система за създаването на нови „койни“ и за стимулирането на „копачи“ да подсигурят мрежата и валидират трансакциите.

Монеро е по дизайн устойчив на ASIC (Application-specific integrated circuit или на български: Специфична за приложението интегрална схема) „копаене“, което често се използва за да се „копаят“ криптовалути като Биткойн.[2][3] Монеро може да се копае сравнително ефикасно на хардуер като x86, x86-64, ARM и видео карти.[4][5]

През 2014 г. в Bitcointalk форумът, потребител познат с името thankful_for_today е разклонил кодът на Bytecoin в името BitMonero, което е съединение на Bit (като в Bitcoin) и Monero (буквално означава „монета“ на Есперанто).[6] Пускането на BitMonero е прието по много лош начин от общността, която първоначално го подкрепя. Планове да се поправи и подобри Bytecoin с промени за времето на „блоковете“, tail emission (буквално на български: излъчване на опашката) и награда за „блок“ са били игнорирани всичките и thankful_for_today просто изчезва. Група от потребители, водени от Джони Мнемоник (на английски: Johnny Mnemonic) решават, че общността трябва да поеме проекта, и след пет дни го правят, както и променят името на Monero (Монеро).

На 10 януари 2017 г., поверителността на Монеро трансакциите е допълнително подсилена, чрез приемането на алгоритъм, наречен Confidential Transactions (на български: поверителни трансакции), разработен от един от разработчиците на Bitcoin Core, Грегъри Максуел (на английски: Gregory Maxwell). Този алгоритъм позволява скриването на количествата в трансакциите, които биват изпратени, в комбинация с подобрена версия на Ring Signatures (буквален превод на български: пръстен с подписи, свързано е с „дигитален подпис“ (на английски: digital signature)).[7]

  1. Hern, Alex. Missed the bitcoin boom? Five more baffling cryptocurrencies to blow your savings on // The Guardian. 2017-12-11. Посетен на 2018-12-11. (на английски)
  2. How a few companies are bitcoining it // The Economist. 2018-05-19. Посетен на 2018-12-11.
  3. Gibbs, Samuel. Billions of video site visitors unwittingly mine cryptocurrency as they watch // The Guardian. 2017-12-13. Посетен на 2018-12-11. (на английски)
  4. Brandom, Russell. Backdoor coin-mining hacks are spreading as prices rise // The Verge. 2017-12-19. Посетен на 2018-12-11.
  5. Palmer, Danny. Cyber attackers are cashing in on cryptocurrency mining – but here's why they're avoiding bitcoin // ZDNet. Посетен на 2018-12-11. (на английски)
  6. Monero, the Drug Dealer's Cryptocurrency of Choice, Is on Fire // WIRED. Посетен на 2017-11-22. (на английски)
  7. Bittercoin: true blockchain believers versus the trough of disillusionment // TechCrunch. Посетен на 2018-12-19. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Monero (cryptocurrency) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​