Монеро (криптовалута)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Monero
Monero-Logo.svg
Информация
Програмен език C++
Операционна система Windows, Unix-like, OS X
Статус Active
Вид софтуер Cryptocurrency, anonymity
Лиценз MIT License
Уебсайт getmonero.org
Монеро (криптовалута) в Общомедия
Monero

Страна интернационална
ISO 4217 XMR
Символ ɱ
Курс BGN EUR USD

Списък на парични единици
Monero в Общомедия

Монеро (на английски: Monero) е криптовалута с отворен код, създадена през април 2014 г., която се фокусира върху поверителност, децентрализация и мащабируемост. За разлика от други криптовалути, които са разновидности на Биткойн, Монеро е базиран на „CryptoNote“ протокола и притежава значителни разлики в алгоритъма, свързан с еквилибристика на блокчейна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Монеро стартира на 18 април 2014 г., първоначално с името „BitMonero“, което е съединение на „Bit“ (от Bitcoin) и Monero (което буквално означава „монета“ на Есперанто). Пет дни по-късно общността избрира името да се скъси на „Monero“. Пуска се като първото разклонение (на английски: fork) на базирана на „CryptoNoteкриптовалута, наречена „Bytecoin“, обаче с два важни отличителни белега. Първият е, че времето за създаване на „блок“ е скъсено от 120 минути на 60 минути. Вторият е, че скоростта на излъчване е намалена с 50% (по-късно Монеро се е върнал към 120 минути време за създаване на „блок“, докато запазва графика за излъчване, като е удвоена наградата за откриване на нов „блок“). В допълнение, Монеро разработчиците са намерили многобройни инциденти на код с лошо качество, които впоследствие са изчистени и реконструирани.

Няколко седмици след това е разработен оптимизиранGPU копач“ за „CryptoNight“ „Proof-of-work“ (на български: доказателство за изпълнение на работата) функцията.

На 4 септември 2014 г. Монеро се възстановява от необичайна и нова атака, изпълнена срещу мрежата на криптовалутата.

На 10 януари 2017 г. поверителността на Монеро транзакциите се затвърждава допълнително с ползването по избор на алгоритъма „Ring Confidential Transactions“, създаден от Грегъри Максуел (на английски: Gregory Maxwell), който е един от разработчиците на софтуерътBitcoin Core“. Този алгоритъм въвежда допълнителен слой на конфиденциалност, като скрива количествата, замесени в транзакция към някой, който не участва директно в нея. „RingCT“ транзакциите са включени по подразбиране, но все още е възможно да се прати транзакция без „RingCT“ до следващото „твърдо разклоняване“ (на английски: hard fork) на 17 септември 2017 г. До началото на февруари над 95% от всички „non-coinbase“ транзакции използват функцията по избор „RingCT“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Monero (cryptocurrency)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.