Монопсон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

В икономиката монопсон (от древногръцки: μόνος, монос, „единичен“ и ὀψωνία, опсония, „закупуване, покупка“ [1][2]) е форма на пазар, в която само един купувач се изправя пред много продавачи.

В микроикономическата теория за Несъвършената конкуренция монопсонистът се приема, че е способен да диктува условията на своите доставчици, като единствен закупуващ на тези стоки и услуги, в допълнение към това монопсония и монопсонист са описателни термини често използвани, за да се опише пазар, при който един купувач съществено контролира пазара като основен изкупвач на стоки и услуги.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) monopsony, Мириъм Уебстър
  2. ((en)) oligopsony, Мириъм Уебстър
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Monopsony“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.