Монопсон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

В икономиката монопсон (от древногръцки: μόνος, монос, "единичен" и ὀψωνία, опсония, "закупуване, покупка" [1][2]) е форма на пазар, в която само един купувач се изправя пред много продавачи.

В микроикономическата теория за Несъвършената конкуренция монопсонистът се приема, че е способен да диктува условията на своите доставчици, като единствен закупуващ на тези стоки и услуги, в допълнение към това монопсония и монопсонист са описателни термини често използвани, за да се опише пазар при който един купувач съществено контролира пазара като основен изкупвач на стоки и услуги.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) monopsony, Мириъм Уебстър
  2. ((en)) oligopsony, Мириъм Уебстър
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Monopsony“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.