Монтгомъришър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Монтго̀мъришър (на английски: Montgomeryshire; на уелски: Sir Drefaldwyn, Сир Древа̀лдуин) е историческо графство в Уелс, съществуващо в качеството на административно-териториална единица в състава на Англия в период от 1535 до 1888 г. Площта на графството е 2064 m2. Столицата е Монтгомъри.

Монтгомъришър е граничил с уелските графства Радноршър на юг, Керъдигиън на югозапад, Мерианътшър на северозапад и Денбишър на север, и с английското графство Шропшър на изток.

Графството е било създадено от Хенри VIII по време на административна реформа в Англия.

Със Закона за местното управление от 1888 г., графството е преобразувано в административно графство Монтгомъришър. След това териториалното деление на Уелс е изменено със Закона за местното управление от 1972 г. който създава административна система на две нива, според която земята на Монтгомъришър влиза в състава на графство Поуис, в качеството на териториална единица от второ ниво – район Монтгомъри.

От 1996 г. до днес територията на Монтгомъришър влиза в състава на административна област Поуис.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Монтгомеришир“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.