Монтроуз (Шотландия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Монтроуз.

Монтроуз
— град —
Знаме
      
Страна Великобритания
Съставна страна Шотландия
ОбластАнгъс
Население12 100 души (2016 г.)
Монтроуз в Общомедия

Монтро̀уз (на английски: Montrose, на гаелски Monadh Rois) е град в Шотландия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Главната улица на Монтроуз

Градът е разположен на брега на Северно море в област Ангъс. На запад от града е лагуната Монтроуз Бейсин, в която се влива река Еск. Има жп гара по крайбрежната линия от Дънди до Абърдийн. Разстоянието до областния център Форфар е около 15 км в западна посока от града. Разстоянието на север до град Абърдийн е около 35 км, а на юг до Дънди е около 25 км. Монтроуз е четвъртият по големина град в област Ангъс след Арброут, Форфар и Карнусти. Население около 12 000 жители 2007 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Названието на града вероятно произлиза от думите "Mouth Hrossay" (Устие Хросей) поради местоположението на устието на река Еск около остров Роси (на норвежки Конски остров), но първото документално доказателство за получаването на статут на град е грамота на шотландския крал Дейвид I през 12 век.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Архитектурата на по-голямата част от сградите в Монтроуз е в типичния за повечето шотландски градове стил от тесни каменни сгради най-често от 2 до 4 етажа със стръмни покриви и високи комини, строени през 18-19 век.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Камбанарията в Монтроуз

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Поради местоположението на Монтроуз на морския бряг той е бил винаги важен риболовен център. Многообразието на улова на риба е включвало както сьомга и херинга, така и китове. Пристанището на Монтроуз в миналото е било използаво и за износ на въ̀лна. В края на 20 век и началото 21 век то вече се използва най-активно за нефтодобива в Северно море.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Футболният отбор на града се казва „ФК Монтроуз“. Основан е през 1879 г. Редовен участник е в Шотландската Трета дивизия.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Монтроуз
Починали в Монтроуз
Свързани с Монтроуз

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]