Монумент „Света Богородица“ (Хасково)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статуята и параклиса
Сертификата от „Гинес“ на входа на параклиса

Монументът „Света Богородица“ в Хасково представлява издигаща се над града, от височината на Младежкия хълм, статуя от полимер-бетон на считаната за покровителка на града Света Богородица с Младенеца.

Скулптурата, висока 14 м и тежаща 80 т, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис. С тази статуя през 2004 г. градът влиза в раздел „Религия“ на Книгата на Гинес като най-високата статуя на Богородица с Младенеца.

Идея за паметника дава Георги Иванов, кмет на Община Хасково от 1999 до 2015 г., а изпълнители на проекта са Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив. Монументът е тържествено открит на празника Рождество Богородично на 8 септември 2003 г. и осветен от Митрополит Арсений.

Заради рекордните си размери и подходящо местоположение статуята на Света Богородица се вижда от целия град дори и вечер.

От столетия Дева Мария е смятана за покровителка на Хасково, затова с решение на местния Общински съвет от 1993 г. 8 септември (празникът Рождество Богородично) е обявен за празник на града. Тогава в Хасково традиционно се провеждат множество културни и спортни прояви под егидата на общината.

Съвсем близо до монумента се намира и 30-метровата камбанария на Хасково, която беше открита през 2010 г. Тя е една от най-високите на Балканския полуостров, а от върха ѝ се разкрива невероятна панорамна гледка към целия град.

За посещението на монумента не се заплаща такса, а работното време е: декември, януари, февруари – 08.30 ч. – 18.00 ч.; март, април, май – 08.30 ч. – 20.00 ч.; юни, юли, август: 08.30 ч. – 21.30 ч.; септември, октомври, ноември – 08.30 ч. – 19.30 ч.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България