Морой

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Моро́й (на румънски: moroi) e разновидност на вампира в румънската митология. Жената-морой се нарича мороайка (на румънски: moroaică). В някои произведения на румънския фолклор мороят е призрак на мъртъв човек, напуснал гроба.

Често морой се използва като синоним на други персонажи от румънската митология (например стригой).

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Етимологията на думата морой е неясна. Възможно е да е свързана със старославянското мора, възникнало от праиндоевропейския корня *mer- (вредя). От същия корен произхождат средновековното английско mare (инкуб), английското nightmare (кошмар), староанглийското mare (гоблин) и латинските morbus (болест) и mors (смърт).

Значението на думата "морой" се тълкува от всеки различно, но най-често срещаната теория е, че мороите са вид вампири, които са добри, владеят елементите: вода, въздух, земя, огън, както и дух-а. Пият кръв и се боят от стригои.

Стригоите са лоши-те вампири, останали без магия и без душа, защото са изпили цялата кръв на дадено същество. Те са по-силни и по-бързи дори и от вампирите, които описва писателката Стефани Майър в поредицата "Здрач".

Мороите са високи и слаби, не много стабилни физически, но красиви. Разполагат с пазители, наречени "дампири" (повече за тях в поредицата на писателката Ришел Мийд - "Академия за вампири").

От друга страна "морои" е дума за духа на човек напуснал гроба си, или ако е изпаднал в клинична смърт. "Стригои" пък е дума за зли, злопаметни и отмъстителни хора, разбойници, а дампир/вампир се използва като прякор на странните бабички.

Изкуство[редактиране | редактиране на кода]

Литературата, основаваща се на фолклора, обяснява разликата между мороя и другата разновидност на вампира — стригоя по следния начин: мороите са живи вампири, а стригоите — вампири, станали такива след смъртта на човека. В румънския фолклор обаче това различие не винаги се спазва. Морой може да бъде наречен и обикновен призрак, но само в литературата. В някои по „древни писания“ се казва, че морой може да се роди само от друг морой, както и че ако морой умре, винаги се появява дух (душата), която да закриля от злини роднините му. Имали и множество дарби и изразявали сила, власт и красота чрез тях.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Тълковен речник на румънския език (Dicţionarul explicativ al limbii Române), Academia Română, 1998.
  • Нов тълковен речник на румънския език (Noul dicţionar explicativ al limbii Române), Editura Litera Internaţional, 2002.