Московска духовна академия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Московска духовна академия
Информация
Седалище Сергиев ПосадРусия
Основаване 1687–1919, 1946–
Вид семинария
Директор Архиепископ Евгений
Навигация
Сайт mpda.ru
Московска духовна академия в Общомедия

Московската православна духовна академия и семинария (на руски: Московская духовная академия и семинария, съкратено МПДАиС), обикновено само Московска духовна академия (съкр. МДА), е висше училище на Руската православна църква

В академията се подготвят духовници, преподаватели, богослови и служители за РПЦ, както и иконописци. Нейната структура включва също: Московска духовна семинария, Регентско училище, училище по иконопис.

Историята на МДА датира от 1687 г., когато е създадена Славяно-гръцко-латинска академия. През 1814 г. академията е реорганизирана и е преместена от Москва в Троице-Сергиевия манастир в град Сергиев Посад (Загорск в съветско време). През 1913 г. в чест на 300-годишното управление на династията Романови академията получава името „имперска“[1]. Затворена е през 1919 г. и е отворена отново през 1946 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

През 1685 г. гръцките братя монаси Софроний и Йоаникий Лихуд пристигат в Москва по покана на Фьодор III Алексеевич и откриват Богоявленския манастир в града. След това откриват школа в Заиконоспаски манастир, в която се преподава граматика, поетика, реторика, логика и физика на латински и гръцки език. Впоследствие на базата на школата е създадена Славяно-гръцко-латинска академия със схоластична насока на преподаване.

Синодален период[редактиране | редактиране на кода]

През 1814 г. академията е преместена в Троице-Сергиевия манастир. Новата академия работи усилено за развитието на богословски, църковно-исторически и философски науки; също и по превода на текстовете на Отците на Църквата на руски език. Тези трудове са публикувани в научното списание „Творения св. отцов. Прибавления к творениям Св. отцов“.

Съветски период[редактиране | редактиране на кода]

През 1944 г. в Москва е открит Православният богословски институт. През 1946 г. е преобразуван в Московска духовна академия, която първоначално се помещава в сградата на Новодевическия манастир, като има 4-годишен курс на обучение. През 1947 г. Московската патриаршия е преместена в сградата на Троице-Сергиевия манастир в Загорск, а през 1949 г. там е върната и духовната академия и семинария. През 1955 г. Патриарх Алексий I възстановява Академичния покровски храм.

Сегашно състояние[редактиране | редактиране на кода]

  • Академичната библиотека разполага с голям брой старинни ръкописи, предимно славянски.
  • Издателската дейност включва научно списание „Богословски вестник“ („Богословский вестник“) и студентско списание „Среща“ („Встреча“).
  • Научна работа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Правительственный вестник“. 21 февраля (6 марта) 1913, № 43, стр. 3