Московски кремъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Московския кремъл)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Кремъл.

Московски кремъл
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Panorama of Moscow Kremlin.jpg
В регистъра Kremlin and Red Square, Moscow
Регион Европа и Северна Америка
Местоположение  Русия
Тип културно
Критерии i, ii, iv, vi
Вписване 1990  (14-а сесия)
Московски кремъл в Общомедия

Московският кремъл (на руски: Московский Кремль), или само Кремъл, е исторически комплекс в центъра на Москва.

Днес Кремъл е сърцето на съвременна Русия – той е в централната част на столицата, на неговата територия са разположени редица важни структури на държавната власт: президентството, правителствени и други органи.

Превърнал се е в нарицателно име за властта най-напред на Руското царство (макар че цар Петър Велики мести столицата от Москва в новия Санкт Петербург), после – на Съветска Русия и на Съюза на съветските социалистически републики, а накрая – на днешната Руска федерация.

Широк изглед към Кремъл от югозапад
Общ изглед
План на Кремъл и Китай-город, 1760-те години.
От ляво надясно: Кремъл, Червеният площад, Китай-город, 19 век

Разположение[редактиране | редактиране на кода]

Намира се край река Москва. В съседство е с Александровската градина (с т.нар. Пост № 1 пред Гроба на незнайния воин) и Червения площад (с Държавния исторически музей, Мавзолея на Ленин и живописната църква „Свети Василий Блажени“).

Комплексът се използва за официална резиденция на президента на Русия. В него се помещават канцеларии на президентството.

Съставлява самостоятелна административна единица на Централния административен окръг на Москва.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално Московският кремъл – от времето на Великото московско княжество, е дървен. След опустошителен пожар в Москва през 1367 г. великият московски княз Дмитрий Донски построява наново Московския кремъл от камък. Крепостта издържа на 2 обсади на великия княз Алгирдас на Великото литовско княжество през 1368 и 1370 г.

С обявяване на създаването на Руското царство от Иван Грозни като наследник на Древния Рим на 16 януари 1547 г. със столица Москва неговият замък в Московския кремъл се превръща в царски дворец. През лятото на същата година дървеният кремъл изгаря по време на големия пожар в Москва от 24 юни, след което е възстановен от камък в сегашния му вид.

В миналото допълнителни крепостни стени, подобни на кремълските, са опасвали двойно по-големия район, наречен Китай-город, намирал се на изток от днешния Червен площад. (Вижте плана на Кремъл и Китай-город от 1760-те години.)

Кремъл е пребоядисан от бяло в червено след победата на Октомврийската революция и връщането на столицата на Съветска Русия (и после на СССР) от Петроград в Москва през 1918 г.

Спаската кула
Големият кремълски дворец
Цар Топ.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Московският кремъл е най-известният кремъл – руски вид градски укрепен район със замък на владетел. Представлява крепост с формата на неправилен триъгълник. Съществуващите крепостни стени и кули са построени през 1485 – 1495 г. Общата дължина на стените е 2235 м, височината е от 5 до 19 м, а дебелината – от 3,5 до 6,5 м.

По стените са разположени 20 кули; 3-те кули, стоящи в ъглите на триъгълника, са с кръгло сечение, останалите са с квадратно. Най-висока е Троицката кула с височина 80 м. Най-известна е Спаската кула със Спаските врати и Кремълските куранти (4 стенни часовника), често използвана за символ на Московския кремъл.

Паметници на културата[редактиране | редактиране на кода]

На територията на комплекса се намират редица културно-исторически паметници от национално и световно значение. През 1990 г. Московският кремъл е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Храмове[редактиране | редактиране на кода]

Други здания и музеи[редактиране | редактиране на кода]

Площади и градини[редактиране | редактиране на кода]

  • Ивановски площад
  • Сенатски площад
  • Съборен площад
  • Голям кремълски площад (с градина)
  • Тайницка градина

Други обекти[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  • Дмитрий Донски – велик княз на Московското княжество, считан за основател на Московския кремъл