Мост Сан Франциско – Оукланд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мост Сан Франциско – Оукланд
San Francisco–Oakland Bay Bridge
Западната част на моста, погледната от Сан Франциско
Западната част на моста, погледната от Сан Франциско
Основни данни
Предназначениепътен мост (10 ленти)
Пресичазалив Сан Франциско
Местоположение Сан Франциско / ОукландСАЩ
Технически данни
Конструкциявисящ мост
Материалстомана
Обща дължина7180 m
Ширина17,5 m
Височина160 m
Главен отвор704 m
Височина на пътя4,3 m (долно ниво)
Височина под моста67 m
История
Построен1933 – 1936 г.
ПроектантЧарлз Пърсел
Експлоатация
СобственикДепартамент по транспорта на Калифорния
Дневен трафик280 хиляди коли/ден
Карта
Мост Сан Франциско – Оукланд в Общомедия

Заливният мост Сан Франциско – Оукланд (на английски: San Francisco-Oakland Bay Bridge), наричан от местните жители Заливен мост (Bay Bridge), известен също като мост „Джеймс (Слънчевия Джим) Ролф“ (James „Sunny Jim“ Rolph Bridge), е платен мост, който прекосява Санфранциския залив и свързва градовете Сан Франциско и Оукланд в щата Калифорния, САЩ.

Състои се от 2 основни сегмента, които са свързани посредством остров Йерба Буена. Двата моста са свързани с тунел, който прорязва в средата на острова.

От 1 януари 2007 г. таксата за преминаване на моста е 4 долара, която се плаща само в посока от Оукланд към Сан Франциско (от изток на запад).

История[редактиране | редактиране на кода]

Мостът е влязал в експлоатация на 12 ноември 1936 г., тоест 6 месеца преди другия известен мост на Сан Франциско – Голдън Гейт.

Част от източния сегмент (между остров Йерба Буена и Оукланд) е засегната при земетресението „Лома Приета“ през 1989 г. След продължителни анализи е преценено, че настоящият източен сегмент не е сеизмично устойчив и е взето решение да бъде заменен с нов мост.

Строежът започва през 2002 г., но е спиран неколкократно поради сигнали за некачествено строителство и поради значителни преразходи. Очаква се новият сегмент да бъде завършен през 2013 г., 6 години по-късно от първоначалния срок. За разлика от стария сегмент новият ще има не само автомобилни платна, но и пешеходни и велосипедни алеи.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]