Първи мост на дружбата „Тайланд-Лаос“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Първи мост на дружбата „Тайланд-Лаос“
Основни данни
Предназначениепътен/железопътен мост
Пресичарека Меконг
Местоположение Нонг Кхай, Тайланд
Виентян, Лаос
По-доленВтори мост на дружбата „Тайланд-Лаос“
Технически данни
Конструкциянепрекъсната греда
Материалстоманобетон
Обща дължина1170 m
История
Построен1994 г.
Карта
17.8783° с. ш. 102.7156° и. д.
Местоположение в Тайланд
Първи мост на дружбата „Тайланд-Лаос“ в Общомедия

Първият мост на дружбата „Тайланд-Лаос“ е построен над река Меконг и свързва провинция Нонг Каи в Тайланд с префектура Виентян в Лаос.

Строителството на моста е финансирано от правителството на Австралия като помощ за развитието на Лаос в размер на 30 милиона щатски долара. Строителството е извършено от австралийски фирми. Мостът е открит официално на 8 април 1994 г.[1]

Мостът е с дължина 1170 m и се състои от едно железопътно трасе в центъра, построено от тайландското правителство през лятото на 1994 г. От двете му страни има 2 платна за движение на автомобили с ширина 3,5 m, а от външните страни на моста – по една пешеходна пътека с ширина 1,5 m.

Движението на автомобилите по моста става от лявата страна, подобно на възприетия в Тайланд (а също така във Великобритания и др. страни) начин.

През 2004 г. е подписано съглашение за изграждане от страна на Тайланд на 3,5 km железопътна линия до първия град в лаоска територия (Тха Налаенг), което ще бъде първата железопътна връзка между двете страни. През 2006 г. Френската агенция за развитие поема ангажимент за продължаване на линията с 30 km до столицата на страната Виентян.

Източници[редактиране | редактиране на кода]