Мраченик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мраченик
Общи данни
Население97 души[1] (15 септември 2022 г.)
4,09 души/km²
Землище23,88 km²
Надм. височина578 m
Пощ. код4362
Тел. код031324
МПС кодРВ
ЕКАТТЕ49240
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПловдив
Община
   кмет
Карлово
Емил Кабаиванов
(ГЕРБ (СДС))
Мраченик в Общомедия

Мраченик е село в Южна България. Намира се в община Карлово, област Пловдив.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Мраченик се намира в планински район на Средна гора, между други две села – Домлян и Свежен. Дотам може да се стигне с автобус от Карлово или с автомобил по пътя Баня – Бегунци – Домлян – Мраченик, а също така и по пътя Брезово – Свежен – Мраченик

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото възниква по време на османското владичество, когато хората се опитват да се скрият колкото може по-далеч от армиите на Османската империя. [2]

През 2008 г. се честват 250 години от създаването на селото.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Селото е разположено в Средна гора, на 600 м надморска височина с борова, дъбова и букова гора, които са подходящи за туризъм. Интерес представляват римската крепост в местността Калето, паметникът на Хаджи Димитър, стари къщи с възрожденска архитектура (в една от тях е отсядал Васил Левски). Има разработена карта на туристическите маршрути.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Организират се традиционни празници – празник на църквата Св. Архангел Михаил – 8 ноември, почитане на смъртта на Хаджи Димитър, родови срещи и други.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Инициативен комитет разработи „Програма за възраждане на Мраченик“. За реализирането ѝ, съвместно с кметското наместничество ще се създаде сдружение „Възраждане на село Мраченик“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Тези събития са разказани в книгата на свещеника Стайко Ненов „Описание на село Мраченик, страданията и опустошенията му во время избавлението от турско робство“ от 1880 г.