Мрежова архитектура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Мрежова архитектура e дизайнът на една комуникационна мрежа. Това е рамка за спецификацията намрежовите физически компоненти и тяхната функционална организация и конфигурация, техните принципи и процедури на действие, както и форматите на данните, използвани в нейното действие (работа).

В телекомуникациите, спецификация на мрежова архитектура може да включва и детайлно описание на продукти и услуги, доставяни чрез комуникационна мрежа, както и детайлна оценка и структура на заплащане при които услугите биват компенсирани.

Мрежовата архитектура на Интернет е основно изразена чрез употребата на Интернет протоколния комплект TCP/IP, отколкото специфичен модел на изграждане на връзки между мрежи или възли в мрежа, или употреба на специфични видове хардуерни връзки.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Network architecture“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.