Мудехар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пример за стила Мудехар в архитектурата: катедралата в Теруел

Мудехар (на испански: mudéjar; от арабски: مدجّن‎ – „домашен“, „питомен“) има двояко значение.

Това е главно наименованието на мюсюлманите, останали под властта на християнските владетели в Испания и Португалия в резултат от Реконкистата. Така се нарича и стилът в изкуството (главно в архитектурата), присъщ на мудехар.

Останалите на Иберийския полуостров мюсюлмани заедно с евреите се ползват със значителна автономия и покровителство от страна на властите до към средата на XV в. и играят огромна роля за икономическото развитие на отвоюваните области. Значителна част от тях постепенно изоставят своята религия и се обръщат в християнство.

Едноименният стил на характерното за тях изкуство датира от 1216 век. В мудехар като архитектурен стил се смесват арабски и испански влияния. Зоните в Испания, където има най-много и най-интересни образци на мудехар са Толедо, Леон, Арагон и Андалусия – във всяка с различни характеристики. В Португалия има сходни влияния, а от Иберийския полуостров мудехар се пренася и в Латинска Америка.

Примери за мудехарската култура в Латинска Америка са Коро във Венецуела и манастирът „Сан Франциско“ в Лима, Перу; и Iglesia del Espíritu Santo в Хавана, Куба[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Puig, Francisco Prat (1947). El pre-Barroco en Cuba: una escuela criolla de arquitectura morisca. Biblioteca Nacional José Marti

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]