Музей Орсе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Музей Орсе
Paris Musée d'Orsay Grande nef centrale 02a Allée des sculptures.jpg
Paris department land cover location map.svg
48.86° с. ш. 2.3264° и. д.
Местоположение в Франция Париж
Местоположение Франция ПарижФранция
Тематика Художествена галерия
Основан 1986 г.
Допълнителна информация
Директор Серж Льомоан
Сайт musee-orsay.fr
Музей Орсе в Общомедия

Музея Орсе (фр. Musée d'Orsay) e музей в Париж (Франция), разположен на левия бряг на река Сена и открит на 1 декември 1986 г.

В музея са изложени творби на френското изкуство от периода 1848 до 1914 г., които включват картини, скулптури, декоративни предмети и фотографии. В него се намира и една от най-богатите колекции на произведения на импресионисти.

През 2013 г. е 17-тият най-посещаван музей в света с около 3,5 млн. посетители. [1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на музея е била построена като железопътна гара за Орлеанската железопътна компания в навечерието на Световното изложение през 1900. В периода 1900-1939 г. тя е служела като крайна гара за линиите обслужващи югоизточна Франция.

След 1939 г., поради електрификацията на железопътните линии и удължаването на влаковите композиции, пероните на гарата стават къси и не могат да бъдат адаптирани към новите изисквания. Тя започва да се използва единствено за връзка с предградията на Париж, а част от нея се превръща в пощенски център по време на Втората световна война. На 1 януари 1973 затваря врати и хотелът на гарата.

През 1977 г. френското правителство решава да преобразува сградата в музей, който е официално открит на 1 декември 1986 г. от президента на републиката Франсоа Митеран.

Сграда[редактиране | редактиране на кода]

Музей д'Орсе – изглед от Сена

Гарата и хотелът са построени за две години от архитекта Виктор Лалу и открити на 14 юли 1900 за Световното изложение в Париж. Сградата е проектирана като метална конструкция с каменна фасада в църковен стил. Външният ѝ вид е повлиян от елегантната архитектурата на заобикалящите я сгради между които и Лувъра. Интериорът е в стил модернизъм и се състои от портал, преддверие и голяма зала с дължина 138 метра и височина 32 метра.

След реконструкцията на сградата и превръщането ѝ в музей, оригиналната архитектура е запазена и адаптирана към новата функция на постройката. Оформени са три основни етажа: на първия етаж изложбените зали са разположени от двете страни на голямата зала. Вторият етаж е съставен от тераси, които гледат към голямата зала и водят към изложбените зали, а третият етаж е разположен над преддверието по дължина на бившите перони и във високата част на бившия хотел. Запазени са и часовниците на фасадата на гарата, които гледат към бреговете на Сена.

Колекция[редактиране | редактиране на кода]

„Зауска на тревата" от Едуар Мане – част от постоянната експозиция на музея

Експозицията в музея е подредена в хронологичен ред. Първият етаж е посветен на периода 1848 – 1870 г. Вторият етаж представя творби от края на 19-ти век, декорация на обществени сгради, представители на натурализма и символизма. На третия етаж са изложени произведения от периода на импресионизма, неоимпресионизма и художниците от Понт-Авен.

В музея са изложени творби на :

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Hunter, Marnie. World's top 20 museums. // Си Ен Ен. Cable News Network. Turner Broadcasting System, Inc., 17 юни 2014. Посетен на 18 юни 2014.